Duur 13:39
Gepubliceerd op 18 oktober 2019

Limburgse vlaai

Niets zo verbonden met het prachtige Limburg als de vlaai. Hij is er in talloze varianten. Cas maakt deze Limburgse vlaai met kersenvulling en doet er niet de zo bekende ‘ruit’ , maar kruimels op.

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 65 gram roomboter
  • 163 gram bloem
  • 13 gram verse gist
  • 65 milliliter melk
  • 1 ei
  • 13 gram fijne kristalsuiker
  • 0,25 theelepel zout

Voor de kersenvulling:

  • 1 pot kersen (à 350 gram kersen (350 gram kersen en 300 ml sap))
  • 15 gram maïzena

Voor de kruimels:

  • 150 gram roomboter
  • 200 gram bloem
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 10 gram custardpoeder
  • 0,5 theelepel bakpoeder

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Verwarm de boter en melk kort in een pannetje. Voeg de verse gist toe aan de warme melk. Schep de bloem op het aanrecht, maak in het midden in een kuil en schenk hierin het warme melkmengsel. Kluts het ei. Voeg de suiker en de helft van het ei toe en verdeel het zout over de rand. Kneed dit goed door tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in een kom en laat onder een schone theedoek circa 30 minuten rijzen.

Zeef de kersen en vang het kersensap op. Verwarm het kersensap en hou een klein scheutje over. Meng het scheutje kersensap met de maizena. Voeg dit toe aan het pannetje en breng aan de kook. Voeg de kersen toe en roer goed door.

Vet de vlaaivorm in. Rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee. Laat het deeg in de vorm nog circa 5 minuten rijzen.

Meng voor de kruimellaag voorzichtig de boter, suiker, bloem, custard en bakpoeder tussen de handen tot er kruimels ontstaan.

Verdeel de kersenvulling over de bodem. Bestrooi met de kruimels en bak in circa 25 minuten goudbruin en gaar.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Reacties (8)

    Bruna says:

    Hallo Cas, wat een leuk en makkelijk recept. Ik heb de vlaai vandaag gemaakt en vanavond bij de koffie gaan wij hem keuren (lijkt mij echt geen straf).
    Ik zal geen Hollandse punten snijden… Super tip van jou. ??
    Jammer dat ik de foto van het eindresultaat niet hier kon plaatsen.
    Groetjes.

    Granny says:

    Ziet er smakelijk uit, ga het zeker proberen te maken? Is de vidio er nog van terug te zien?

    Vriendelijke groet

      MAX Vandaag says:

      Beste Granny, veel bakplezier gewenst! De aflevering is te zien via: https://www.maxvandaag.nl/programmas/tv/bak-mee-met-max/limburgse-vlaai/POW_04215365/

    Maria Mulkens says:

    Heerlijk zo’n Limburgse vlaai.
    Cas legt alles heel goed uit.
    Toch heb ik nog een vraag: ‘Wat is de maat/doorsnee van de vlaaivorm?
    Alvast bedankt voor het antwoord.

    Frankrijk says:

    Ziet er heerlijk uit, wat is de maat van de vlaai pan?
    Groetjes, Maria Swinkels

    Roermondje says:

    Ja, dezelfde vraag hier. De maat van de vlaaipan.
    En de ovenstand is voor hetelucht of voor onder- en bovenwarmte?

    fons van hoof says:

    zelfde vraag welke vlaaipan maat en de ovenstand voor hete lucht?
    alvast bedankt

      MAX Vandaag says:

      Beste fons van hoof en anderen, bedankt voor uw reacties. In het recept staat alle informatie die wij gekregen hebben. Cas maakt in elk geval gebruik van een standaard vlaaienpan. Zie ook de video via: https://www.maxvandaag.nl/programmas/tv/bak-mee-met-max/limburgse-vlaai/POW_04215365/

      Voor de overstanden geldt dat 175 – 200 °C bij een elektrische oven staat voor 160 – 180 °C bij een hetelucht oven.

Bekijk ook

Meer