Naar cookieinstellingen
Duur 13:39
Gepubliceerd op 18 oktober 2019

Limburgse vlaai

Niets zo verbonden met het prachtige Limburg als de vlaai. Hij is er in talloze varianten. Cas maakt deze Limburgse vlaai met kersenvulling en doet er niet de zo bekende ‘ruit’ , maar kruimels op.

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 65 gram roomboter
  • 163 gram bloem
  • 13 gram verse gist
  • 65 milliliter melk
  • 1 ei
  • 13 gram fijne kristalsuiker
  • 0,25 theelepel zout

Voor de kersenvulling:

  • 1 pot kersen (à 350 gram kersen (350 gram kersen en 300 ml sap))
  • 15 gram maïzena

Voor de kruimels:

  • 150 gram roomboter
  • 200 gram bloem
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 10 gram custardpoeder
  • 0,5 theelepel bakpoeder

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Verwarm de boter en melk kort in een pannetje. Voeg de verse gist toe aan de warme melk. Schep de bloem op het aanrecht, maak in het midden in een kuil en schenk hierin het warme melkmengsel. Kluts het ei. Voeg de suiker en de helft van het ei toe en verdeel het zout over de rand. Kneed dit goed door tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in een kom en laat onder een schone theedoek circa 30 minuten rijzen.

Zeef de kersen en vang het kersensap op. Verwarm het kersensap en hou een klein scheutje over. Meng het scheutje kersensap met de maizena. Voeg dit toe aan het pannetje en breng aan de kook. Voeg de kersen toe en roer goed door.

Vet de vlaaivorm in. Rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee. Laat het deeg in de vorm nog circa 5 minuten rijzen.

Meng voor de kruimellaag voorzichtig de boter, suiker, bloem, custard en bakpoeder tussen de handen tot er kruimels ontstaan.

Verdeel de kersenvulling over de bodem. Bestrooi met de kruimels en bak in circa 25 minuten goudbruin en gaar.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Reacties (8)

    Bruna says:

    Hallo Cas, wat een leuk en makkelijk recept. Ik heb de vlaai vandaag gemaakt en vanavond bij de koffie gaan wij hem keuren (lijkt mij echt geen straf).
    Ik zal geen Hollandse punten snijden… Super tip van jou. ??
    Jammer dat ik de foto van het eindresultaat niet hier kon plaatsen.
    Groetjes.

    Granny says:

    Ziet er smakelijk uit, ga het zeker proberen te maken? Is de vidio er nog van terug te zien?

    Vriendelijke groet

      MAX Vandaag says:

      Beste Granny, veel bakplezier gewenst! De aflevering is te zien via: https://www.maxvandaag.nl/programmas/tv/bak-mee-met-max/limburgse-vlaai/POW_04215365/

    Maria Mulkens says:

    Heerlijk zo’n Limburgse vlaai.
    Cas legt alles heel goed uit.
    Toch heb ik nog een vraag: ‘Wat is de maat/doorsnee van de vlaaivorm?
    Alvast bedankt voor het antwoord.

    Frankrijk says:

    Ziet er heerlijk uit, wat is de maat van de vlaai pan?
    Groetjes, Maria Swinkels

    Roermondje says:

    Ja, dezelfde vraag hier. De maat van de vlaaipan.
    En de ovenstand is voor hetelucht of voor onder- en bovenwarmte?

    fons van hoof says:

    zelfde vraag welke vlaaipan maat en de ovenstand voor hete lucht?
    alvast bedankt

      MAX Vandaag says:

      Beste fons van hoof en anderen, bedankt voor uw reacties. In het recept staat alle informatie die wij gekregen hebben. Cas maakt in elk geval gebruik van een standaard vlaaienpan. Zie ook de video via: https://www.maxvandaag.nl/programmas/tv/bak-mee-met-max/limburgse-vlaai/POW_04215365/

      Voor de overstanden geldt dat 175 – 200 °C bij een elektrische oven staat voor 160 – 180 °C bij een hetelucht oven.

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.