Naar cookieinstellingen
Oranje bitterballen

Lekker snacken: Oranje bitterballen

Elke 3e donderdag van de maand juni is het Wereld Tapasdag, oftewel de viering van de kleine Spaanse borrelhapjes. Maar hoe is de traditie van hapjes bij het drankje ontstaan? En wat eten we zelf de komende dagen bij het kijken naar een potje voetbal? Oranje bitterballen natuurlijk! Lekker snacken bij de borrel.

Kleine hapjes

Kleine hapjes worden eigenlijk in alle culturen geserveerd en historici geloven dat deze gewoonte zich als van nature ontwikkelde vanaf het moment dat we als oermensen niet meer een jaag- en verzamellevensstijl hadden en steeds meer tijd hadden om te zitten. We hadden de landbouw onder controle, de zekerheid dat er eten zou zijn en meer tijd om te genieten van elkaars gezelschap onder het genot van dat eten.

Tapas

De exacte reden van het ontstaan van tapas is moeilijk te achterhalen, maar waarschijnlijk komt het doordat er een lange tijd zit tussen de lunch en de avondmaaltijd in Spanje. Toch zien historici meer redenen achter dit ritueel en circuleren er allerlei verhalen over de hartige borrelhapjes.

Tapar

Zo zou het woord tapas van het woord tapar komen, wat “afdekken” of “dekseltje” betekent. Sommigen geloven dat er eerst een klein bordje op het borrelglas werd gedaan, zodat er geen zand of vliegen in het drankje zouden komen. Als geste deden bareigenaren er een klein stukje ham, kaas of brood op en zodoende trok het hapje steeds meer klanten aan voor een drankje. Bovendien, hoe zouter het hapje, hoe meer drankjes de klanten bestelden, dus win-win.

Kleine hapjes eten

Een andere theorie is dat koning Alfonso in de 13e eeuw aan het herstellen was van een ziekte en steeds kleine hapjes moest eten bij zijn wijn. Tijdens de renaissance adviseerden artsen dat men hartige versnaperingen moest eten voorafgaand aan een maaltijd, zodat de spijsvertering beter op gang zou worden gebracht. Dat beviel de koning zo goed, dat hij voortaan eiste van bareigenaren dat ze altijd een hapje gaven bij een drankje, zodat de alcohol beter zou vallen bij de burgers. Volgens anderen werd er een klein stukje sterk geurende kaas gegeven bij een drankje om de slechte kwaliteit van de wijn te maskeren.

 Borrelen in Nederland

Borrelen doen we in Nederland natuurlijk ook. Het woord “borrel” is een middeleeuws woord voor drankje. Naar waarschijnlijkheid komt het van het woord borre, wat “bronwater” betekent en het werd vaak gebruikt in de context van “kleine dronk”. Een andere verklaring voor het woord is dat drank zelf door het gistingsproces ook borrelt, letterlijk de borrel dus. Wat ook een leuke theorie is, is het feit dat dronken mensen vaak een opborrelende luchtbel, oftewel de hik hebben, waardoor ze zelf “borrelen”. Hoe het ook zij, in Spanje hebben ze tapas bij de borrel en in Nederland hebben we de bitterbal.

Ik vermoed dat er de komende tijd veel bitterballen over de toonbank vliegen vanwege voetbal. Maar waarom zou u dat niet zelf maken en dan een nog lekkerdere versie, zoals mijn oranje bitterballen met pittige pompoen!

Recept Oranje bitterballen met pittige pompoen:

  • 200 gram pompoen
  • 2 eetlepels polenta
  • 50 gram geraspte cheddar
  • 1 eetlepels sriracha, sambal of chipotlesaus
  • 1 ei
  • 50 gram paneermeel
  • peper, zout
  • zonnebloemolie om in te bakken

Bereidingswijze:

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Snijd de pompoen in stukjes en kook circa 10 minuten. Giet af en doe direct terug in de pan; er mag nog wat vocht aan de pompoen zitten. Stamp de pompoen met een stamper en voeg de polenta toe. Zet het vuur weer aan en gaar al roerende de polenta in circa 3 minuten. Voeg de cheddar en sriracha (of sambal of chipotlesaus) toe en breng op smaak met peper en zout. Roer goed door en verdeel over een ovenschaal. Druk aan en laat in circa 1 uur opstijven in de koelkast.

Kluts het ei en doe de paneermeel in een kom. Maak circa tien ballen van het pompoenmengsel en rol eerst door het ei en daarna door de paneermeel. Herhaal nogmaals. Verhit een flinke laag olie in een diepe koekenpan en bak de bitterballen in twee porties in circa 5 minuten om en om goudbruin.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.