Naar cookieinstellingen
Latkes met gerookte makreel en bieslookcrème van Bart van Olphen.

Latkes met gerookte makreel en bieslookcrème van Bart van Olphen

In de Bewuste Visweek is Bart van Olphen te gast in Tijd voor MAX. Er is namelijk meer bewustzijn nodig over de duurzaamheid van vis. Veel mensen willen wel duurzamer vis eten, maar weten niet hoe. In dit recept gebruikt Bart horsmakreel. Het is geen makreel, maar lijkt meer op haring. Maar gerookt smaakt het bijna net zoals makreel.  

Latkes komen oorspronkelijk uit de Joodse keuken. Het zijn krokant gebakken aardappelkoekjes van geraspte aardappelen en ui, een soort rösti.

Ingrediënten, voor 2 personen:

  • 250 gram vastkokende of iets kruimige aardappels, geraspt
  • 1 middelgrote ui, in dunne ringen gesneden
  • 2 theelepels patentbloem (of matze-bloem)
  • 100 gram gerookte makreelfilet, in grove stukken
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • rasp en sap van 0,5 citroen
  • 4 takjes peterselie, blaadjes fijngehakt
  • 1 theelepel kappertjes
  • 0,5 granny smith-appel, klokhuis verwijderd en in dunne reepjes gesneden
  • olie, om in te bakken
  • zout en peper

Extra nodig:

  • kaasdoek (of schone theedoek)
  • bolzeef

Bereiding latkes met gerookte makreel

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Leg de aardappels en uien in een stuk kaasdoek (of een schone theedoek) en knoop het dicht. Leg de doek in een bolzeef en laat de aardappels en uien gedurende 20 minuten uitlekken. Knijp het overtollige vocht eruit.

Klop in een kommetje 1 ei los. Voeg toe aan het ui-aardappelmengsel, samen met de bloem. Breng op smaak met zout en peper. Vorm er ronde ‘koekjes’ met een doorsnee van 5 centimeter van.

Verhit een koekenpan met 2 eetlepels olie op halfhoog vuur. Bak de latkes 2 minuten goudbruin. Draai de latkes halverwege voorzichtig om met een spatel, zodat ze niet breken. Leg de latkes op een ovenrooster en bak ze nog 10 minuten in de oven.

Prak met een vork de makreelfilet fijn en meng er de mayonaise, crème fraîche, mosterd en citroenrasp en -sap door. Voeg de peterselie en kappertjes toe en schep om. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.

Verdeel het makreel-appelmengsel over de latkes. Top af met nog wat kappertjes en de appel. Maal er wat zwarte peper over of serveer dit er apart bij.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Bart van Olphen. Foto: David Loftus)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.