Latkes met gerookte makreel en bieslookcrème van Bart van Olphen.

Latkes met gerookte makreel en bieslookcrème van Bart van Olphen

In de Bewuste Visweek is Bart van Olphen te gast in Tijd voor MAX. Er is namelijk meer bewustzijn nodig over de duurzaamheid van vis. Veel mensen willen wel duurzamer vis eten, maar weten niet hoe. In dit recept gebruikt Bart horsmakreel. Het is geen makreel, maar lijkt meer op haring. Maar gerookt smaakt het bijna net zoals makreel.  

Latkes komen oorspronkelijk uit de Joodse keuken. Het zijn krokant gebakken aardappelkoekjes van geraspte aardappelen en ui, een soort rösti.

Ingrediënten, voor 2 personen:

  • 250 gram vastkokende of iets kruimige aardappels, geraspt
  • 1 middelgrote ui, in dunne ringen gesneden
  • 2 theelepels patentbloem (of matze-bloem)
  • 100 gram gerookte makreelfilet, in grove stukken
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • rasp en sap van 0,5 citroen
  • 4 takjes peterselie, blaadjes fijngehakt
  • 1 theelepel kappertjes
  • 0,5 granny smith-appel, klokhuis verwijderd en in dunne reepjes gesneden
  • olie, om in te bakken
  • zout en peper

Extra nodig:

  • kaasdoek (of schone theedoek)
  • bolzeef

Bereiding latkes met gerookte makreel

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Leg de aardappels en uien in een stuk kaasdoek (of een schone theedoek) en knoop het dicht. Leg de doek in een bolzeef en laat de aardappels en uien gedurende 20 minuten uitlekken. Knijp het overtollige vocht eruit.

Klop in een kommetje 1 ei los. Voeg toe aan het ui-aardappelmengsel, samen met de bloem. Breng op smaak met zout en peper. Vorm er ronde ‘koekjes’ met een doorsnee van 5 centimeter van.

Verhit een koekenpan met 2 eetlepels olie op halfhoog vuur. Bak de latkes 2 minuten goudbruin. Draai de latkes halverwege voorzichtig om met een spatel, zodat ze niet breken. Leg de latkes op een ovenrooster en bak ze nog 10 minuten in de oven.

Prak met een vork de makreelfilet fijn en meng er de mayonaise, crème fraîche, mosterd en citroenrasp en -sap door. Voeg de peterselie en kappertjes toe en schep om. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.

Verdeel het makreel-appelmengsel over de latkes. Top af met nog wat kappertjes en de appel. Maal er wat zwarte peper over of serveer dit er apart bij.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Bart van Olphen. Foto: David Loftus)

Geef een reactie