Naar cookieinstellingen
knoflookgeur

Last van knoflookgeur? Zo verwijdert u het van uw adem en handen

Knoflook smaakt niet alleen intens, het laat ook een intense geur achter. Zowel op de handen, na het snijden ervan, als de adem. Met deze tips kunt u het effect van knoflookgeur verminderen.

Knoflookadem

Van oppervlakkige knoflookgeur in de mond is vrij makkelijk af te komen. Door de tanden te poetsen en een tongschraper plus een mondspoeling te gebruiken, is het euvel meestal al verholpen. Alleen komt er ook vanuit de maag een sterke geur. Dit komt doordat bij het afbreken van de knoflook zwavelgassen ontstaan. Die gassen worden door het bloed opgenomen en komen via de longen, huid en urine naar buiten. Op het internet zijn verschillende methodes te vinden om dit effect te neutraliseren met andere (voedings)middelen:

Appel: eet dit fruit na een knoflookmaaltijd en het knoflookgas wordt sneller afgebroken.
Citroensap: drink voor of vlak na het eten een glas water met wat citroensap erin. Niet te veel of te vaak, want het sap kan het glazuur van de tanden en kiezen anders aantasten.
Muntthee of groene thee: een kop van deze theesoorten werkt beter dan een pepermuntje of kauwgom. Ze bevatten zogenoemde polyfenolen, die de scherpe onderdelen in knoflook afbreken.
Volle melk: drink vóór de maaltijd een glas hiervan. Eén kanttekening, bij sommige mensen is de melk zelf juist een veroorzaker van een slechte adem.
Peterselie: door het eten van dit kruid worden nare luchtjes gemaskeerd.
Anti knoflook-snoepjes: er zijn snoepjes te koop die in een half uur tijd korte metten kunnen maken met knoflookgeuren.

Verwijder de kern en kies voor zo vers mogelijke knoflook

Door tijdens het snijden van de knoflook het middengedeelte van de teentjes te verwijderen, wordt de geur ook minder. De kern bevat namelijk de meeste zwavelverbindingen, die de gassen na het eten veroorzaken. Door dit niet te eten vermindert het effect. Ook geldt: des te fijner en des te rauwer de knoflook, hoe meer geur. Door de knoflook daarom wat minder fijn te snijden en goed te bakken (of nog beter stoven) kom minder geur vrij. Houdt u juist zeer van een intense knoflooksmaak, dan wilt u de geur wellicht liever ook op de koop toe nemen.

Het maakt ook uit hoe oud de knoflook is die u eet en of het verse of gedroogde is. Hoe verser de knoflook, des te minder de geur. Knoflookpoeder heeft het meest intense effect, maar ook gedroogde knoflooktenen kunnen er wat van. Knoflook in de supermarkt is meestal minder vers dan u zou denken. Alleen als er nog een groene steel aan zit, zoals bijvoorbeeld bij de groenteboer of op de markt weleens het geval is, is de knoflook nog echt vers.

knoflookpers
Lees ook: Dit is waarom u beter geen knoflookpers kunt gebruiken

Knoflookgeur van de handen verwijderen: RVS

Knoflook kan bij het snijden ervan ook langdurig geur aan de handen afgeven. Dit is op te lossen door tijdens het handen wassen langs een oppervlakte van roestvrij staal (RVS) te strijken. Zoals bijvoorbeeld een wasbak, kommetje of lepel. Het RVS bindt namelijk de geurstoffen uit de knoflook aan zich, waardoor u ze op uw handen kwijt bent. Geen oppervlakte van roestvrij staal in huis? Er zijn ook zeepjes van op de markt, die hetzelfde effect hebben. Dat geldt ook voor tongschrapers van RVS, die in het geval van knoflookgeur effectiever zijn dan de gangbare tongschrapers.

Lees ook: knoflook naast smaakmaker ook goed voor uw nachtrust.
Zijn uitgelopen uien en knoflook nog eetbaar?
En bekijk lekkere recepten met knoflook.

(Bron: 24Kitchen, AD, VraagDeTandarts.nl)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.