Last van een winterdip? Suiker laten staan helpt
Publicatiedatum: 20 januari 2020
Heeft u snel last van een wat neerslachtig gevoel tijdens de donkere wintermaanden, maar heeft u de rest van het jaar nergens last van? Dan kan het zijn dat u last heeft van een winterdip en deze dip wordt misschien wel veroorzaakt doordat u teveel suiker eet.
Inflammatie
Uit een onderzoek van de Universiteit van Kansas in Amerika blijkt dat het binnenkrijgen van veel suiker een winterdepressie kan veroorzaken en verergeren. In het onderzoek wordt gekeken naar de psychologische effecten van een dieet met veel toegevoegde suikers en er wordt uitgevonden dat een overdaad aan suiker bepaalde ontstekingen kan uitlokken. Dit wordt ook wel inflammatie genoemd en kan zorgen voor een hogere gevoeligheid voor depressieve gevoelens.
Suiker laten staan is lastig
Daarom raden de onderzoekers mensen die gevoelig zijn voor een winterdip aan om suikerrijke producten zoveel mogelijk te vermijden. Maar dat is best lastig, zeker omdat u juist wanneer u niet lekker in uw vel zit, meer zin krijgt in producten met veel suiker. “Het vermijden van toegevoegde suiker zal een uitdaging zijn, omdat suiker in de eerste instantie een stemmingsboost geeft waardoor sommigen met een winterdepressie weer wat opvrolijken. Dit gevoel is echter maar van korte duur,” zegt klinisch psycholoog Stephen Ilardi in het Amerikaanse onderzoek.
Helemaal geen suiker meer?
Maar hoeveel suiker moet u dan laten staan om depressieve gevoelens in de winter te vermijden? Het onderzoek wijst uit dat een suikerinname van meer dan 25 gram per dag is af te raden. Daarnaast adviseert Ilardi voor optimale psychologische effecten een dieet dat rijk is aan plantaardige producten en omega-3 vetzuren. Maar het is wel goed om te onthouden dat het laten staan van suiker niet op iedereen hetzelfde effect zal hebben.
Daarnaast is suiker natuurlijk niet de enige veroorzaker van een winterdip, een tekort aan daglicht is bijvoorbeeld ook een veelgehoorde oorzaak.
Lees ook:
Suiker zit in heel veel (onverwachte) producten
Voedselfabrikanten strooien te veel met suiker
(Bron: Universiteit van Kansas, Margriet.nl, Zembla)