Naar cookieinstellingen
Een lasagne zonder pasta, maar met aubergine.

Lasagne maken zonder pasta, het kan

Voor velen is lasagne echt comfortfood. Het is een rijkelijk gevuld gerecht, vol koolhydraten van de pasta. Wie daar wat minder van wil eten of gewoon eens wil variëren, is het ook mogelijk om de lasagnebladeren weg te laten. We leggen uit hoe u dan een lasagne kunt opbouwen.

De traditionele lasagne

De klassieke lasagne wordt gemaakt met lasagnebladeren. Dit zijn langwerpige pastabladeren, die als laagjes tussen de rest van de vulling worden gelegd. Het is een ovenschotel die gestapeld opgebouwd wordt. De klassieke of traditionele versie wordt gemaakt met een saus van gehakt en tomaat, met afgewisseld een laagje pastabladeren. De één maakt hem met een bechamelsaus bovenop, de ander doet dit er ook al tussen en sommigen maken het zonder. Ook gaat er veel kaas in of op de ovenschotel en dus is het echt comfortfood en calorierijk.

Lasagne
Lees ook: Emina Zorlak: ‘Lasagne is gelaagd genot’

Groenten in plaats van pasta

Daarom kan de pasta vervangen worden door bepaalde groenten. De 3 handigste groenten zijn courgette, aubergine en pompoen. Dit zijn wat stevigere groenten, waardoor de laagjes goed gemaakt kunnen worden. Want dat maakt dat het een lasagne is. Omdat de groenten over het algemeen al even voorgegaard worden, is de kooktijd van de lasagne zelf een stuk korter: 15 tot 20 minuten.

Courgette als pasta-alternatief

Wie courgette als alternatief voor pasta wil gebruiken, zal de groente in plakken moeten snijden. Het handigste is om een mandoline te gebruiken of een kaasschaaf. Dan worden de plakken even dik en krijgt u ook niet te dikke plakken. Dat is namelijk niet lekker. Houdt een paar (zo’n 2 tot 4) millimeter dikte aan per plak.

Waar bij een klassieke lasagne de pastabladeren ongekookt in de ovenschotel gaan, is het bij courgette aan te raden om de plakken eerst even te roosteren in de oven of in de pan te grillen. Smeer in met (olijf)olie en besprenkel met wat kruiden. Of gebruik een olie waar al smaak in zit. Laat eventueel uitlekken op keukenpapier en dep droog. Wanneer de courgette te nat is, krijgt u een vochtige lasagne. Bouw vervolgens op zoals bij een klassieke: saus en courgette afgewisseld.

Een lasagne met courgette, in plaats van pasta.

Aubergine als lasagnebladeren

De aubergine is geen vreemde in de Italiaanse keuken in ovenschotels. Er is zelfs een gerecht met laagjes tomatensaus en plakken aubergine: melanzane alla parmigiana. De groente kan dus goed in een lasagne verwerkt worden.

Rooster de aubergine in de oven met wat (olijf)olie en kruiden of grill de plakken in de pan. De groente is vrij neutraal van zichzelf, dus kan wel wat smaak gebruiken. Zorg ook bij deze groente dat de plakken niet te dik zijn, dat is niet lekker. Een mandoline of kaasschaaf helpen hierbij om gelijkmatige plakken te krijgen.

Er zijn ook recepten online te vinden waarbij courgette en aubergine gecombineerd worden. Hierbij wordt de ene laag gemaakt met courgette en de andere met aubergine. Leuk voor de variatie!

Pompoen als alternatief

Als laatste is ook pompoen een goede vervanger voor pasta in de lasagne. De stevigheid ervan zorgt dat er mooie lagen gecreëerd kunnen worden. Snijd ook hier niet te dikke plakken en rooster ze in de oven of bak ze in de pan. Ook pompoen is vrij neutraal van smaak, dus hier kan al wat extra kruiden aan toegevoegd worden.

Recepten met lasagne

Op zoek naar inspiratie of andere variaties met lasagne? We hebben een hoop keuze op onze receptenpagina.

(Bron: Culy, Uit Paulines Keuken, Libelle-lekker.be, Miljuschka. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.