Langzaam eten

Langzamer eten? Met deze tips lukt het

Aan tafel zijn de rollen vaak verdeeld tussen snelle en langzame eters. Dat kan best ongezellig zijn wanneer van de een het bord al leeg is, terwijl de ander pas net is begonnen. Het is niet alleen ongezellig, maar ook ongezond. Want snel eten kan de kans op overgewicht vergroten. Bent u een snelle eter? Onderstaande tips maken van u een langzame eter.

Wat bepaalt de eetsnelheid?

Mensen die snel eten en voedsel nuttigen dat makkelijk eetbaar is, nemen ook meer voedingsmiddelen tot zich. Dit blijkt uit een Japans onderzoek naar het verband tussen eetsnelheid en obesitas. Dr.ir.Monica Mars, onderzoeker aan de Wageningen University, legt in een artikel van Nu.nl uit, dat snel eten niet automatisch leidt tot overgewicht, maar de kans daarop wel vergroot. Uit de onderzoeken van Mars blijkt dat de eetsnelheid afhangt van het soort voedsel en van degene die eet. Is het voedsel bijvoorbeeld hard of zacht en zijn het grote of kleine stukken? Mannen kunnen door de kracht van hun kaken en meer ruimte in de mondholte, voedsel gemiddeld sneller kauwen en veilig doorslikken dan vrouwen.

Vertraging van het verzadigingssignaal

Te snel eten kan de kans op overgewicht bij zowel mannen als vrouwen vergroten. Ingewanden heb op een bepaald moment genoeg gehad, maar het verzadigingssignaal dat aangeeft dat u vol zit, heeft vaak nog even tijd nodig om aan te komen bij de hersenen. Het duurt tussen de 15 en 20 minuten voor dit signaal bij de hersenen is. Een snelle eter neemt dan meer overtollig voedsel tot zich. Het te veel gegeten voedsel wordt verwerkt tot opslag, wat kan leiden tot overgewicht. Langzaam eten zorgt ervoor dat je minder overtollig voedsel nuttigt.

maag klachten
Lees ook: Wat kunt u als u last heeft van uw maag het beste wel en niet eten?

Tips om langzamer te eten

Heeft u de gewoonte snel te eten? Dan kan het lastig zijn dit af te leren. Deze tips helpen u langzamer te eten:

  • Kauw vaker. Dit is niet alleen goed voor het verteringsproces, maar zorgt er ook voor dat u langzamer eet. Het aanleren van langzaam kauwen vergt aandacht en tijd. U kunt dit heel bewust aanpakken door bijvoorbeeld bij elke hap tot 20 te tellen. Na een aantal weken merkt u dat het een gewoonte wordt om langer te kauwen.
  • Focus op de maaltijd. Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding en eet rustig aan tafel zonder televisie, krant of boek. Mensen die op de bank voor de televisie eten, nemen meer en sneller voedsel tot zich.
  • Gebruik de verkeerde hand. Dit kost meer moeite waardoor het eten minder snel in uw mond terecht komt. Na een paar dagen wisselt u weer terug naar de goede hand. U zult merken dat u ook met die hand minder snel eet.
  • Prak het eten niet. Geprakt eten heeft minder kauwbewegingen nodig. Het is beter het eten te snijden. Door het snijden bent u bewuster bezig met het voedsel en moet u moeite doen het op de vork te krijgen.
  • Zorg voor voldoende eten verspreid over de dag. Met een lege maag zijn we geneigd sneller te eten. Het helpt ook een groot glas water te drinken voor de maaltijd. De ergste trek wordt op die manier gestild.
eten aandacht
Lees ook: Eten met aandacht, belangrijker dan u misschien denkt

Langzaam eten is gezond

Door langzaam te eten geniet u niet alleen meer van het eten, maar wordt het eten ook beter verteert. De spijsvertering begint al in de mond tijdens het kauwen. Er komt speeksel vrij dat enzymen bevat die het veerteringsproces in gang zetten. Door meer te kauwen kan het lichaam meer voedingsstoffen opnemen. Ook zorgt het voor minder gasvorming in de darmen. Ons lichaam krijgt, door langzaam te eten, meer tijd om het verzadigingssignaal te verwerken waardoor we automatisch minder eten en de kans op overgewicht verkleinen.

(Bron: Nu.nl, international journal of obesity, WUR, Trouw, Margriet, eetgoedvoeljegoed)

Geef een reactie

Reacties (9)

    dragon says:

    Ik ben een langzame eter, en in gezelschap is dit echt een probleem.
    Want als ik ook nog eens een gesprek moet voeren, kan ik niets door m’n keel krijgen
    Thuis is dit ook niet fijn, want mijn vrouw heeft haar bord ook snel leeg.
    Ik vraag weleens aan haar, of ze het vlees zonder te kauwen doorslikt.
    Als zij dan zit te wachten op mij, stop ik vaak met eten, want dan word ik nerveus.
    Wat ook een nadeel van langzaam eten is, dat alles al koud is eer ik halverwege ben.
    Ook daar zijn oplossingen voor, die vaak bij chinese restaurants toegepast worden.
    Borden voorverwarmd, en warmhoud-lichtjes.

      farida says:

      Ik weet niet of dit wasr is
      al eeuwen eten mensen zoals mannen als vrouwen te snel
      grote happen
      ik ben een langzame eter
      mijn zoon eet zo snel en daarna miet hij naar de WC
      ik zou het juist willen dat hij wat dikker uitziet, maar nee

      als men aanleg heeft, dan wordt je dik
      ik kom uit een familie, vooral vaders kant, daar zijn ze pas dik
      kinderen moet men leren,

      Dus dit is een fabel,

      mvg

    Jean et Allemand says:

    Farida, ik snap niets van je stukje, zo gebrekkig is het geschreven. Wat is volgens jou nou precies een fabel?

      MickeyV says:

      NIETS is wel erg overdreven, een goede lezer vult automatisch onder het lezen de goede letters in.

    Jan Bierhoff says:

    Beste Farida, trek je maar niets aan van de reactie van Jan en Alleman; iemand die niet eens met eigen naam durft te reageren en jouw schrijftsijl gebrekkig noemt, moet je verder geen aandacht geven. Negeer dergelijke flauwe reacties.

      Fransjes says:

      En zo gaat de Nederlandse taal naar de knoppen.

    Ceeshm says:

    Het langzamer eten verhaal spreekt mij wel aan, met name op het punt dat bij langzaam eten de smaak beter tot zijn recht komt en het verzadigingspunt beter en eerder wordt gebruikt waardoor minder wordt gegeten. In dat laatste zit, denk ik, precies het euvel. Het aloude gezegde: ieder pondje gaat door het mondje is voor mij nog steeds geldig. Ergo, langzamer en vooral minder eten mensen. Het kan geen toeval zijn dat bij dikke mensen het mondje meestal overvloedig wordt gevuld, net als hun stoel met zitvlees. Bewegen gaat daardoor moeilijk en is dan ook niet leuk. Ik vrees dat het te maken heeft met verslaving die in de opvoeding wordt doorgegeven. Obesitas is een soort van rechtvaardiging geworden waarachter men zich verstopt en dik zijn maar accepteert. Met ook gevolgen voor gewrichten en zorgkosten. Het hoeft geen betoog dat de ene mens vatbaarder is voor dik worden dan de ander. Echter, dat tenminste de helft van de mensheid door een of andere aanleg of kwaal te dik is, gaat er bij mij niet in. Net zo min als zuipen, drugsgebruik, je lijf vol kladderen met tattoos en meer van dat soort verslavingen die een aanfluiting zijn
    voor wellevendheid en uit geldzucht o.a. door de voedingsindustrie misdadig worden aangewakkerd.

    Voor mensen die door schildklier problemen te dik worden is dat al erg genoeg en zij kunnen er niets aan doen. Die worden nu ook nog eens ten onrechte voor veelvraat aangekeken. Dat echter 50% van de mensen schildklierproblemen heeft lijkt mij een fabel. Zorgen voor meer zelfrespect en respect voor je omgeving lijkt mij een betere tip.

    Bijzondernaam says:

    Gaat dit over eten of over de Nederlandse taal? Misschien het artikel zelf nog eens bekijken ipv commentaar geven ?

    dinirosa says:

    mijn oma zei altijd
    vlug ter tand, vlug ter hand.
    ik probeer langzamer te eten, of het lukt, vroeger 42 kauwen, toch was en blijf ik snel hihi