Lammetjescake van Robèrt van Beckhoven
Publicatiedatum: 11 april 2025
Wat past er typisch bij Pasen? Een lammetjescake! Dat is een cake in de vorm van een lammetje, meer niet eigenlijk. Met amandelspijs en amandelschaafsel om het af te maken.
Heeft u een lammetjesvorm? Dan houdt u met dit recept iets van het beslag over. Het restje kunt u bakken in een ingevet muffinvormpje bijvoorbeeld. Heeft u geen lammetjesvorm? Dan kunt u de cake ook bakken in een gewone cakevorm van ongeveer 450 milliliter.
Ingrediënten, voor 1 cake
Cake
- 70 gram tarwebloem (T55)
- 40 gram koude boter
- 150 gram amandelspijs
- rasp van 0,5 limoen
- snuf zout
- 75 gram eidooiers
- 75 gram eiwit
- 40 gram suiker
Afwerking
- gesmolten boter om in te vetten
- amandelschaafsel, grof gehakt
- kleine bolletjes bruine marsepein of een beetje gesmolten chocolade
- poedersuiker of decoreersneeuw
Extra nodig
- lammetjescakevorm
- kwastje
- zeef
- keukenmachine met bisschop en garde
- spuitzak
- rooster
Bereiding lammetjescake
Vet de beide helften van de lammetjescakevorm royaal in met gesmolten boter en zet met de bijgeleverde pinnen in elkaar. Doe een flinke schep van het amandelschaafsel in de cakevorm, draai rond zodat alle kanten bedekt zijn en schud het overtollige amandelschaafsel er weer uit.
Zeef de bloem. Maak op het werkblad een bergje van de bloem. Leg hier de boter bovenop en snijd in dobbelsteentjes van 5 bij 5 millimeter. De ondergrond van bloem voorkomt dat ze aan elkaar plakken. Meng de dobbelsteentjes door de bloem, maar zorg dat ze heel blijven. Zet apart tot gebruik.
Doe de amandelspijs, de limoenrasp en het zout in de kom van de keukenmachine en klop op middelhoog tempo goed los met de bisschop. Voeg beetje bij beetje de eidooiers toe en laat op hogere snelheid in ongeveer 3 minuten kloppen tot een bleekwit, luchtig mengsel. Zet apart.
Klop de eiwitten stijf
Klop in een schone, vetvrije kom de eiwitten los en luchtig met de garde. Voeg de suiker toe en klop de eiwitten nu volledig luchtig en stijf. Spatel met de hand de eiwitten door het amandelmengsel: eerst een beetje om familie te maken, vervolgens ook de rest.
Spatel kort de bloem en blokjes boter erdoor tot het een homogeen beslag is. Let op: de blokjes boter blijven intact. Doe het beslag in een spuitzak, knip er een royale punt vanaf en spuit het beslag netjes in de lammetjesvorm tot ongeveer 1 centimeter onder de rand. Tik de vorm een paar keer stevig op de werkbank om eventuele luchtbellen te verwijderen.
Bak de lammetjescake
Bak de lammetjescake op 140 graden boven- en onderwarmte in ongeveer 55 minuten gaar. Zet de lammetjesvorm na het bakken ongeveer 5 minuten op z’n kop (zo trekt de bodem wat recht). Los de cake daarna uit de vorm en laat op een rooster volledig afkoelen.
Breng kleine bolletjes bruine marsepein (of drupjes gesmolten chocolade) aan als oogjes van het lammetje en bestuif de cake voor het serveren met poedersuiker.
(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto, ter illustratie: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
het ziet er zo heerlijk uit, ik kan niet bakken, chapeau Robert.