Lamington van Francis
Publicatiedatum: 7 december 2016
De Lamington, de stroopwafel van Australië, is een echte Australische klassieker. Het is een blok biscuit gedompeld in chocoladeglazuur en door gedroogde kokos gehaald. De luxe variant wordt doormidden gesneden en van een laagje jam en botercrème voorzien.
Ingrediënten:
- 8 middelgrote eieren
- 240 gram kristalsuiker
- snufje zout
- 215 gram bloem
- 25 gram maïzena
- 300 gram geraspte kokos
- 750 gram poedersuiker
- 50 gram cacaopoeder
- 20 gram roomboter op kamertemperatuur
- 180 milliliter melk
Bereiding:
Van het biscuitdeeg: (bij voorkeur de biscuit een dat van tevoren maken en ’s nachts in de koelkast leggen)
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de eieren, suiker en zout in de kom van een keukenmachine voorzien van een garde opzetstuk. Mix op hoge snelheid tot het beslag lobbig is (en er lijntjes in kunt trekken). Giet het beslag in een groter kom.
Weeg de bloem en maïzena af in een kom en zeef de helft boven het beslag en spatel het voorzichtig om (“voorzichtig ” zodat u zo weinig mogelijk lucht verliest). Zeef de rest eroverheen en spatel het ook er doorheen.
Bedekt een bakplaat met bakpapier. Verdeel het beslag over de bakplaat zodat er een biscuit ontstaat van 20-30 centimeter met een dikte van ongeveer 5 centimeter. Tik de bakplaat een paar keer voorzichtig op het aanrecht om de luchtbellen te laten ontsnappen. Bak de biscuit in de oven in ongeveer 35 minuten gaar. (De biscuit is klaar als de cake terugveert wanneer u het lichtjes indrukt.)
Laat de biscuit ondersteboven op een rek 15 minuten koelen in het blik.
Snijd het biscuit in ongeveer 20 vierkante blokken.
Doe de poedersuiker en cacaopoeder in een kom en voeg hier de melk en boter aan toe. Verwarm het mengsel au bain-marie (in een schaal op een pan met water tegen de kook aan. Hang de schaal niet direct in het water!).
Doe de kokos in een lage schaal/kom. Dompel vervolgens de blokken biscuit in de chocolade en daar na in het kokos. Zet ze opzij om wat in te drogen.
Voor een luxere variant: als de chocolade glazuur om de Lamingtons wat ingedroogd is, snijd ze dan dwars doormidden en smeer er een laagje aardbeienjam en botercrème tussen.
(Brom Francis Kuijk)