Naar cookieinstellingen
Laksa

Laksa met knapperige paratha van Janny van der Heijden

Laksa is een geurige soep op basis van kokosmelk en sterke kippenbouillon, gevuld met groente, rijstnoedels kip en grote garnalen. Paratha zijn knapperige ‘pannenkoeken’. De naam betekent letterlijk lagen deeg (Parat en atta).

Ingrediënten:

  • 450 gram diepvries garnalen
  • olie om te bakken
  • zout, chilipeper
  • 1 flinke kipfilet
  • 1 stengel citroengras
  • 1 limoen
  • 1 rode peper
  • 150 gram kleine peultjes
  • 2-3 maiskolfjes uit pot
  • 1-2 eetlepels currypaste
  • 2 blikken kokosmelk
  • 400 milliliter sterke kippenbouillon of 1 pot gevogeltefond
  • 125 gram rijst- of eiernoedels
  • 75 gram taugé
  • enkele takjes munt
  • enkele takjes koriander of platte peterselie
  • 1 pak roti paratha (diepvries)
  • olie

Bereidingswijze:

Neem de garnalen die ontdaan zijn van pantser en darmkanaaltje uit de diepvries en laat ze ontdooien. Dep droog. Snijd de kipfilet schuin in dunne plakken.

Sla de onderkant van de stengel citroengras een beetje plat. Hak het frisse groen van de stengel fijn. Halveer de citroen en snijd van elke helft 2 flinterdunne plakjes. Snijd de peper schuin in reepjes. Snijd ook de maiskolfjes in plakjes. Maak de peultjes schoon en snijd ze schuin doormidden.

Fruit de curry kort aan in een soeppan en schenk hier de kokosmelk en bouillon bij. Voeg de stengel citroengras toe (die wordt later verwijderd), breng aan de kook en laat alles vervolgens op laag vuur zachtjes trekken.

Bak de grote garnalen in olie rondom kort aan zodat ze van kleur veranderen en kruid met zout en chilipeper. Zet opzij.

Voeg plakjes kip aan de soep toe met het groen van de stengel citroengras.

Kook de noedels apart gaar volgens gebruiksaanwijzing. Kook de peultjes beetgaar en spoel ze onder een zeef af met koud water. Strooi intussen de plakjes maïskolf en rondjes rode peper bij de soep.

Maak de taugé schoon. Hak de kruiden. Verwijder de stengel citroengras. Voeg de overige ingrediënten tegelijk met de grote garnalen en peultjes en noedels aan de soep toe. Warm goed door. Knijp hierboven het sap uit de limoenhelften en proef of nog extra gekruid moet worden. Bestrooi met de kruiden.

Bak de paratha goudbruin en krokant volgens aanwijzingen op de verpakking.

Verdeel de soep over 4 kommen en garneer met de kruiden en een plakje limoen. Serveer er de paratha bij.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie

Reactie

    Olanda says:

    ziet er allemaal heerlijk uit maar waar blijven de oer Hollandse gerechten, de jongeren weten nauwelijks hoe ze die maken moeten.
    Neem nou b.v. zuurkool met klapstuk. De slager zijn mond valt open. Bij de grootgrutters niet te vinden.
    Gewoon een lekker stuk vlees voor draadjes vlees (welk stuk) het wordt allemaal zo droog.
    Groetjes .

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.