fipronil

Kwestie rondom ei met fipronil nog lang niet afgelopen

De kwestie rondom eieren die besmet zijn met het verboden bestrijdingsmiddel fipronil wordt met de dag groter. Verschillende kippenboeren hebben hun dieren moeten laten ruimen en ook wordt er steeds meer duidelijk over de handelwijze van Chickenfriend, het pluimveeservicebedrijf waar het allemaal mee begon.

Boos op de NVWA

Meteen aan het begin van de eierkwestie blokkeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) alle bedrijven waar fipronil is aangetroffen. Welke gevolgen dat voor de bedrijven heeft, is dan nog niet te zeggen. Inmiddels blijkt dat veel van de kippenboeren voor miljoenen aan schade hebben opgelopen. Enorme hoeveelheden eieren zijn weggegooid. Ook hebben verschillende boeren al behoorlijk wat kippen moeten laten ruimen. In totaal gaat het om 300.000 dieren. “Het gaat dan vooral om kippen die toch al naar de slacht zouden gaan vanwege hun hoge leeftijd”, legt Erik Hubers van de vakgroep Pluimveehouderij van brancheorganisatie LTO uit aan de NOS.

Noodfonds?

De schade willen de boeren verhalen op de NVWA, want de autoriteit heeft er volgens hen voor gezorgd dat het probleem veel groter is gemaakt dan het eigenlijk is. De kippenhouders zeggen dat de NVWA voor veel onrust onder de consumenten heeft gezorgd, doordat een vertegenwoordiger in Nieuwsuur heeft gezegd dat het beter is om helemaal geen eieren te eten. Later is deze uitspraak teruggenomen. Ook vinden de boeren dat de fipronil-eieren gegeten kunnen worden, zolang het met mate is. De NVWA denkt hier anders over en heeft een lijst opgesteld met codes die corresponderen met eieren die Nederlanders volgens hen beter niet kunnen eten, omdat deze schade aan organen kunnen veroorzaken. Of de voedselautoriteit van plan is om de miljoenen claim van de boeren te vergoeden, is nog onduidelijk.

Chickenfriend

Wat wel zeker is, is dat de eierkwestie in Nederland is begonnen bij het pluimveeservicebedrijf Chickenfriend uit Barneveld. Een pluimveeservicebedrijf is een bedrijf dat door boeren ingehuurd wordt om bijvoorbeeld ziektes te bestrijden. Meteen nadat duidelijk is geworden dat Chickenfriend de bron is, wordt hun administratie in beslag genomen. Inmiddels loopt er een strafzaak tegen het bedrijf en zijn er huiszoekingen gedaan bij de bestuurders van het bedrijf. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat Chickenfriend niet de juiste papieren heeft voor het bestrijden van ongedierte. Ook bij andere mogelijke betrokkenen zijn huiszoekingen gedaan. Een van hen is de eigenaar van een groothandel voor chemische producten die gebruikt worden in de agrarische wereld.

België

Het bedrijf schijnt het door hen gebruikte bestrijdingsmiddel te hebben gekocht in België. In dit land worden ook bedrijven onderzocht waar mogelijk met fipronil is gewerkt. Volgens verschillende Belgische bronnen is het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) al aan het begin van juni 2017 op de hoogte van het fipronilgebruik in eigen land. De FAVV is nalatig geweest met het doorgeven van deze informatie. De NVWA is pas in juli 2017 op de hoogte hiervan.

Hoe zit het ook alweer?

Wilt u weten hoe de kwestie precies is ontstaan en welke eieren u volgens de NVWA beter niet kunt eten? Lees dan ons artikel waarin dit wordt uitgelegd. Het laatste nieuws is dat producten die ei bevatten (o.a. mayonaise, eierkoeken en eiersalade) volgens de NVWA gewoon gegeten kunnen worden.

(Bron: de Volkskrant, NOS, NVWA, FAVV)

Geef een reactie

Reacties (7)

    Hanneman says:

    Zou de NVWA dit “stofje” niet hebben ontdekt, zou er geen ruchtbaarheid aan zijn gegeven, zouden we met z’n allen gewoon doorhandelen, exporteren, verwerken en vooral eten. Zoals de consument geacht wordt dat te doen bij alles. Er is met ons welvaartsvoedsel zo verschrikkelijk veel mis dat het nooit meer rechtgroeit, goed komt. Maar het is wél ontdekt. En nu is het zaak aan “damage-control” te doen. Want het gaat over vele miljoenen. Zeer vele miljoenen die nu niet zullen worden verdiend en dus zal er een heel arsenaal van maatregelen uit de verschillende kasten moeten worden getoverd om ontstane angst bij de consument te ontzenuwen. Daar is waarschijnlijk ook wel een fonds voor. Want dat is eigenlijk het enige wat telt. Dat de consument liever beschermd wordt door een instantie als de NVWA om reden van gezondheid is het tweede plan. Maar de voedselindustrie gaat met de consumenten om zoals de zorgindustrie met zorgvragers. Eerstens dienen de financiele belangen te worden veilig gesteld. Die maken het belang uit van deze kwestie. Zou het anders zijn dan zou de consument ook moeten worden beschermd tegen alle wanproducten uit de bio-industrie, land en tuinbouw. Maar al vele tientallen jaren mag er door de voedingsindustrie op los worden gespoten, toegevoegd en uitgevent, allemaal onder het veronderstelde toeziend oog van een betrouwbare organisatie. Voorts is de politiek van mening dat de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor producten aan de industrie moet worden overgelaten. Weet u nog? Te veel suiker in frisdrank. Nitriet in de sla? Over het leed van de honderdduizenden kippen, varkens, koeien, geiten, vissen en ál die andere soorten stakkers die worden vergiftigd, afgemaakt, mishandeld en verbrand hebben we het niet eens. Laat ons het gemis van de eieren maar compenseren met wat extra kiloknalburgers of “echte duurzame vis”uit zo’n droomfjord. Wordt er ergens tenminste nog iéts verdiend.

    oosterwijck says:

    Dit stofje krijgen we al jaren binnen. … En buiten het gevaar voor de gezondheid, heeft het ook voordelen. We hebben met dit stofje in het bloed, minder last van muggen, waaronder steeds meer gevaarlijke muggen soorten. We gebruiken nu massaal een anti muggen spray (verdamper) van Vapona en daar zitten ook gifstoffen in, die onze gezondheid bedreigen.

    oosterwijck says:

    Jammer dat straks de rekening bij de consument wordt gelegd.

    johndoe950 says:

    Wat is er mis met de pluimvee handel? Klopt het dat Fipronil al sinds november 2016 is gesignaleerd? Is het dan al eerder gebruikt en niet gesignaleerd? Als deze gifstof in de eieren is geconstateerd, zit het dan ook niet in de kippen? De NVWA heeft daar nog geen antwoord op gegeven. Is die hoeveelheid dan niet schadelijk? Hoe lang is deze story nu werkelijk aan de gang? Het lulverhaal dat de slachtkippen korter leven gelooft toch geen mens? Hoeveel van die troep hebben we al binnen gekregen voordat er aan de bel werd getrokken? Maar kunnen we de NVWA wel de schuld geven van dit verhaal? Het is immers de Haagse politiek, die al jaren bezig is om alle Rijksdiensten uit te kleden, of weg te bezuinigen? Voila, hier is het resultaat.

    oosterwijck says:

    Kleine correctie , op de opmerking: “Is dit (gif)stofje al eerder (2016) ontdekt”. Het (gif)stofje was al veel langer bekend bij de NVWA en dus de overheid. … Het gebruik van dit stofje, kwam bij de media terecht omdat een ex werknemer, dit gebruik doorgegeven heeft aan de NVWA en de media. … De NVWA heeft een jaar gedraaid en gezwegen met deze wetenschap, totdat dit instituut niet langer kón zwijgen en wél op moest treden. Waarna het gebruik toegegeven werd. Nu probeert de NVWA zich hieruit te redden, door te verklaren, dat ze éérst met een onderzoek bezig waren, voordat ze op konden treden. … Onzin, als de NVWA een melding krijgt (van iets dat ze zelf hadden moeten controleren en hadden moeten weten) moet dit instituut onmiddellijk ingrijpen. En niet zoals nu gebeurd is, pas na een jaar, pas nadat ze niet anders meer konden, schoorvoetend en druppelsgewijs met maatregelen komen.

    Dit is nu één voorbeeld van voedselvergiftiging, waarmee de consument (het gepeupel) wordt opgezadeld. Maar er zijn veel meer vergiftiging voorbeelden te noemen, waarvan wij nog geen weet hebben. We moeten gewoon wachten op een gelegenheid, dat ergens een gefrustreerde ex werknemer Klokkenluider wordt.

    Als we alleen al het voedselconcern Dos Santos nemen, daar wordt aan de lopende band gerotzooid met kankerverwekkende gifstoffen, die in ons dagelijks voedsel verwerkt worden. Dat bedrijf geeft miljoenen aan steekpenningen weg, in het Europees parlement, om zijn gang te kunnen gaan. We hoeven alleen maar te wachten, totdat ook daar een ex werknemer aan het praten gaat. Pas dan wordt ingegrepen en roept iedereen: “We hebben het niet geweten’.

    Add45 says:

    Vlg mij is het probleem met betrekking tot de fipronil in eieren in Belgie het eerst gesignaleerd eind 2016 dit is ook gemeld aan de NVWA en nu doet men net dat er alleen is gesproken over het gebruik van dat middel maar in Belgie heeft men toen al gesignaleerd dat het in de eieren zat. Daar borduurt men nu op door terwijl de maatregelen die nodig waren, niet zijn genomen. Aangezien de NVWA onder politieke verantwoordelijke valt wordt het nog spannender want de minister en staatsecretaris vertrekken binnenkort zodra er een nieuw kabinet is. Dan komen de problemen direct op het bordje van de nieuwe bewindslieden en gaan de nu verantwoordelijken vrij uit. Ik schat ook in dat deze problemen over de verkiezingen zijn getild zodat men er tijdens de campagne geen last van had. Nu er een conflict is tussen de ondernemers die betrokken zijn met dit zware vergif komt mogelijk de waarheid aan het licht.

      Hanneman says:

      Dit is natuurlijk de ene na de andere spijker op z’n kop. De NVWA is inderdaad een politieke aangelegenheid. Een gecastreerd clubje dat de indruk moet wekken autoriteit te zijn in de bescherming van de consument. Het moeten eigenlijk lastpakken zijn voor de voedingsindustrie en handelaren. Maar dat is men niet. Men is een farce. Zo hebben we ook een “Zorg autoriteit”, nou, u weet hoe dát gaat.