invriezen

Kunt u kaas net als zoveel andere voedingsmiddelen invriezen?

Het invriezen van voedingsmiddelen kan soms goed van pas komen. Bijvoorbeeld als u nog wat eten over heeft of als het volkorenbrood en de kipfilet in de aanbieding zijn. Zelfs fruit en veel soorten groenten kunt u met gemak in de vriezer kwijt. Het voorkomt verspilling en u heeft zo altijd iets in huis. Maar hoe zit dat met kaas en vis uit de supermarkt en met kliekjes. Kunt u die allemaal invriezen?

Bacteriën

Bijna alle voedingsmiddelen kunt u invriezen, zolang de vriezer staat afgesteld op -18 graden. Wat goed is om te weten is dat bacteriën niet doodgaan wanneer u voedsel invriest. Ze kunnen zich bij -18 graden niet meer vermenigvuldigen, maar ze blijven in leven en worden weer actief zodra het eten ontdooit is.Om die reden is het ook niet aan te raden om reeds ontdooit voedsel is opnieuw in te vriezen. Bacteriën vermenigvuldigen zich dan nog sneller en dan is er een groter risico op voedselvergiftiging. Het invriezen van voedsel kan overigens wel iets afdoen aan de smaak van het product, omdat het in de vriezer uitdroogt.

Fruit

Fruit is bij aankoop vaak op zijn best. Het liefst wilt u het zo houden. Direct opeten dan maar. Maar wilt u er langer plezier van hebben, dan kunt u het goed invriezen. Frambozen, blauwe bessen, kersen en bramen kunt u in zijn geheel invriezen. Haal van de aardbeien de kroontjes af. U kunt het fruit vervolgens gebruiken om door een verse smoothie te doen, of in de zomer de vriezer voorbereiden voor het moment dat het rode fruit er in de winter niet is. Want wie graag rood fruit door bijvoorbeeld de havermout of yoghurt doet, heeft zo het hele jaar vers fruit bij het ontbijt. Haal het fruit de avond van tevoren uit de vriezen en laat in de koelkast ontdooien. Zo gebruikt u precies wat u nodig heeft en verspilt u niets. U kunt fruit tot wel een jaar goed houden in de vriezer.

Kliekjes

Heeft u nog een restje eten over? Ook dat kunt u met gemak invriezen. Dat zijn vaak ideale porties voor als u een keer geen zin heeft om te koken. Doe het kliekje in een bakje en laat afkoelen met de deksel eraf. Als het de vriezer ingaat, mag de deksel erop. Vries niet teveel ineens in, want dan moet de vriezer er hard aan trekken en daalt de temperatuur binnenin. Kliekjes kun u tot wel 3 maanden bewaren. Daarna gaat het ten koste van de smaak.

Vlees, vis en groenten

Alle groenten zijn in principe geschikt om in te vriezen. Eén voorwaarde: de groenten dienen wel gekookt te zijn. Of beter nog, blancheer (net 2 minuten de kook erover) ze voor u ze in de vriezer doet. Door ze te blancheren behouden ze de smaak, maar zijn de enzymen die de groenten kunnen laten bederven gedood. Groene bladsla en tomaten zijn minder geschikt om in te vriezen. Zij bevatten zoveel vocht dat er niets van overblijft na het invriezen. Voor vis ligt het genuanceerd. Vis uit de supermarkt kunt u beter direct eten en niet invriezen. Deze vis is vaak al ingevroren geweest voor het in de supermarkt ligt. Verse vis, van de visboer, kunt u wel invriezen. Doe het in een luchtdichte verpakking en dan kunt het wel tot zo’n 4 maanden goed houden. Dit geldt ook voor vers vlees. Dat kunt u op de dag van aankoop invriezen en is tot wel 8 maanden houdbaar. Ook vlees dat al eerder is ingevroren kunt u het best direct nuttigen. Laat vlees ook rustig in de koelkast ontdooien, dan behoudt het zijn smaak.

Kaas invriezen

Maar hoe zit het met kaas, is kaas ook in te vriezen. Het antwoord is simpel: ja, dat kan. Het gaat dan wel om de ‘harde’ kazen. Jonge, jong belegen en Parmezaanse kaas kunt u prima in de vriezer kwijt. Makkelijk voor over de pasta of om te verwerken in een gerecht. Het is aan te raden om de kaas in blokjes te snijden of te raspen. Verpak het in plastic folie en vervolgens in een diepvrieszak of -bakje. Het plasticfolie is een extra bescherming voor het moment dat u het ontdooit, dan brokkelt het niet af door het temperatuurverschil. De kaas is tot wel 8 maanden houdbaar in de vriezer.

Om te voorkomen dat producten te lang in de vriezer staan is het handig om de datum op het zakje of bakje te zetten.

(Bron: Margriet, Chicks love Food, 24Kitchen, Voedingscentrum)

Geef een reactie