Kruimelvlaaitjes van Robèrt van Beckhoven
Publicatiedatum: 23 februari 2018
Het deeg voor deze kruimelvlaaitjes kunt u heel makkelijk invriezen. Dan kunt u dus in één keer een heleboel deeg maken en het deel dat u niet gebruikt wegzetten en invriezen voor een volgende keer. Mijn tip is dan wel om het deeg een dag van tevoren al uit de vriezer te halen en in de koelkast te laten ontdooien. Dan gaat het heel geleidelijk. Wel nog even goed door elkaar kneden voordat u het gaat gebruiken.
Ingrediënten (voor 8 stuks):
Voor de bodem
- 100 gram suiker
- 200 gram koude boter, in blokjes
- 300 gram bloem
- 1 ei
- snuf zout
Voor de vulling*:
- 500 gram fruit naar keuze, bijv. ontpitte kersen, stukjes appel of abrikoos
- suiker naar smaak (maak het zo zoet als je zelf lekker vindt!)
- kaneel of andere smaakmakers (optioneel)
* Wilt u het uzelf makkelijk maken? Kies dan voor een kant-en-klare vlaaivulling, die zijn vaak ook prima van smaak.
Voor de kruimels:
- 100 gram suiker
- 200 gram koude boter, in blokjes
- 300 gram bloem
- snuf zout
Extra nodig:
- wegwerpbakvormpjes van 10 cm Ø
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 170 ⁰C.
Meng voor de bodems de bloem met de suiker en het zout. Voeg de boter en het ei toe en meng alles kort tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van ca. 3 mm dik. Steek rondjes van 10 cm Ø uit en bekleed hiermee de bodem van de bakvormpjes.
Meng alle ingrediënten voor de vulling door elkaar en breng hiervan een laag van ca. 1 cm aan op het deeg in de bakvormpjes.
Meng voor de kruimels de suiker en de boter door elkaar. Voeg de bloem en het zout toe en wrijf alle ingrediënten met je vingertoppen tot grove kruimels. Bestrooi de vlaaitjes royaal met de kruimels.
Bak de vlaaitjes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar in de oven. Laat afkoelen en bestuif voor het serveren met poedersuiker.
(Bron: Robèrt van Beckhoven)