Kruimel –puddingvlaai van Lindy en Francis van Arkel
Publicatiedatum: 4 oktober 2018
Nadat er zich bij dochter Lindy een lactose en fructose intolerantie ontwikkelde begon de zoektocht naar passend eten. Dit deed zij samen met haar moeder Francis. Samen maakten ze het boek Lintolerantie. Een van de recepten die in het boek staat is kruimel-puddingvlaai en dat maken moeder en dochter in Tijd voor MAX.
Ingrediënten:
Voor de vlaaibodem:
- 250 gram bloem, gezeefd
- 100 gram suiker van gedroogde glucosestroop
- 100 gram lactosevrije boter, op kamertemperatuur en in stukjes
- 10 gram bakpoeder
- 50 milliliter lactosevrije melk, op kamertemperatuur
Voor de vlaaivulling:
- 300 milliliter lactosevrije melk
- 1 vanillestokje, merg eruit geschraapt
- 3 eidooiers
- 50 gram suiker van gedroogde glucosesiroop
- 25 gram maizena, gezeefd
- 25 gram lactosevrije boter, op kamertemperatuur
Voor de kruimellaag:
- 150 gram bloem, gezeefd
- 100 gram lactosevrije boter, ijskoud en in blokjes
- 50 gram suiker van gedroogde glucosesiroop
- 1 theelepel vanille-extract
Extra nodig:
- een vlaaivorm van 24 centimeter diameter een mixer of een keukenmachine met garde
Bereidingswijze:
Kneed voor de bloem, de suiker , de boter, het bakpoeder en de melk tot een mooie deegbal. Dit kan ook met de mixer of een keukenmachine met kneedhaak. Vet de vlaaivorm in en verdeel het deeg over de bodem en de randen van de vlaaivorm. Druk het deeg goed aan en prik met een vork gaatjes in de bodem.
Doe voor de vlaaivulling de melk en het vanillestokje met het vanillemerg in een pannetje. Breng dit net niet aan de kook en laat dan 10 minuten zachtjes trekken.
Klop de eierdooiers met de suiker en de maizena met de mixer of in de keukenmachine met garde in 3-4 minuten wit en romig. Schenk het melkmengsel al roerende door een zeef bij het eidooiermengsel. Schenk dit terug in de pan en laat op een matige warmtebron zachtjes garen, blijf rustig met een garde roeren. Neem de pan van de warmtebron en klop de boter erdoor tot deze is gesmolten.
Verwarm de over voor op 180 graden C.
Schep de vulling op de vlaaibodem en strijk hem glad.
Wrijf voor de kruimellaag de bloem, de boter, de suiker en het vanille-extract met de vingertoppen tot een kruimelig mengsel. Verdeel dit over de vlaaivulling. Bak de vlaai in ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin. Haal hem hierna uit de vorm en laat hem op een taartrooster helemaal afkoelen.
(Bron: Lindy en Francis van Arkel/Lintolerantie)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Deze ga ik óók maken!
Heb zelf ook een lactose intolerantie en weet nooit goed hoe ik een lekkere vlaai kan maken.
Bedankt! ?