Naar cookieinstellingen
kruimel vlaai

Kruimel –puddingvlaai van Lindy en Francis van Arkel

Nadat er zich bij dochter Lindy een lactose en fructose intolerantie ontwikkelde begon de zoektocht naar passend eten. Dit deed zij samen met haar moeder Francis. Samen maakten ze het boek Lintolerantie. Een van de recepten die in het boek staat is kruimel-puddingvlaai en dat maken moeder en dochter in Tijd voor MAX.

Ingrediënten:

Voor de vlaaibodem:

  • 250 gram bloem, gezeefd
  • 100 gram suiker van gedroogde glucosestroop
  • 100 gram lactosevrije boter, op kamertemperatuur en in stukjes
  • 10 gram bakpoeder
  • 50 milliliter lactosevrije melk, op kamertemperatuur

Voor de vlaaivulling:

  • 300 milliliter lactosevrije melk
  • 1 vanillestokje, merg eruit geschraapt
  • 3 eidooiers
  • 50 gram suiker van gedroogde glucosesiroop
  • 25 gram maizena, gezeefd
  • 25 gram lactosevrije boter, op kamertemperatuur

Voor de kruimellaag:

  • 150 gram bloem, gezeefd
  • 100 gram lactosevrije boter, ijskoud en in blokjes
  • 50 gram suiker van gedroogde glucosesiroop
  • 1 theelepel vanille-extract

Extra nodig:

  • een vlaaivorm van 24 centimeter diameter een mixer of een keukenmachine met garde

Bereidingswijze:

Kneed voor de bloem, de suiker , de boter, het bakpoeder en de melk tot een mooie deegbal. Dit kan ook met de mixer of een keukenmachine met kneedhaak. Vet de vlaaivorm in en verdeel het deeg over de bodem en de randen van de vlaaivorm. Druk het deeg goed aan en prik met een vork gaatjes in de bodem.

Doe voor de vlaaivulling de melk en het vanillestokje met het vanillemerg in een pannetje. Breng dit net niet aan de kook en laat dan 10 minuten zachtjes trekken.

Klop de eierdooiers met de suiker en de maizena met de mixer of in de keukenmachine met garde in 3-4 minuten wit en romig. Schenk het melkmengsel al roerende door een zeef bij het eidooiermengsel. Schenk dit terug in de pan en laat op een matige warmtebron zachtjes garen, blijf rustig met een garde roeren. Neem de pan van de warmtebron en klop de boter erdoor tot deze is gesmolten.

Verwarm de over voor op 180 graden C.

Schep de vulling op de vlaaibodem en strijk hem glad.

Wrijf voor de kruimellaag de bloem, de boter, de suiker en het vanille-extract met de vingertoppen tot een kruimelig mengsel. Verdeel dit over de vlaaivulling. Bak de vlaai in ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin. Haal hem hierna uit de vorm en laat hem op een taartrooster helemaal afkoelen.

(Bron: Lindy en Francis van Arkel/Lintolerantie)

Geef een reactie

Reactie

    Samira F says:

    Deze ga ik óók maken!
    Heb zelf ook een lactose intolerantie en weet nooit goed hoe ik een lekkere vlaai kan maken.
    Bedankt! ?

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.