Krokante flensjes met buikspek en garnalen van Mai Nguyen
Publicatiedatum: 1 april 2025
In Vietnam worden veel flensjes gegeten. Vooral in Centraal- en Zuid-Vietnam. In het noorden is het niet overal verkrijgbaar. Dit recept van krokante flensjes met buikspek en garnalen komt uit het zuiden van Vietnam, waar Mai Nguyen vandaan komt.
Ingrediënten, voor 6 stuks
- 300 gram buikspek zonder zwoerd (aan één stuk)
- 250 gram rijstmeel
- 90 gram maïzena
- 1 theelepel kurkuma
- 1 eetlepel rietsuiker
- 3 lente-uien, in dunne ringen
- 250 milliliter kokosmelk
- 3 eetlepels zonnebloemolie + extra
- 1 grote ui, in dunne reepjes
- 12 à 16 gepelde garnalen (maat 40/50), schoongemaakt
- 300 gram taugé
- traditionele vissausdressing
- tafelsalade
Extra nodig
- wok met deksel of een koekenpan met een schuine, hoog opstaande rand en deksel
Bereiding flensjes met buikspek
Leg het buikspek ongeveer 1 uur van tevoren in de vriezer om het snijden wat makkelijker te maken. Halveer daarna het buikspek over de lengte en snijd het in plakken van 1,5 millimeter dik. Laat op kamertemperatuur komen.
Meng in een ruime kom het rijstmeel met de maïzena, kurkuma, suiker, lente-uien, kokosmelk, 500 milliliter lauwwarm water en de zonnebloemolie. Het beslag moet dunner zijn dan pannenkoekenbeslag; voeg wat meer water toe als dit niet zo is. Laat 20 minuten rusten buiten de koelkast. Roer daarna het beslag door en check of het niet te dik is. Voeg wat meer water toe als dit het geval is.
Bak de flensjes
Verhit een scheutje zonnebloemolie in een wok op hoog vuur. Voeg een paar reepjes ui en 3 à 4 plakjes buikspek toe en roerbak 3 minuten. Voeg daarna 3 à 4 garnalen toe en schep om.
Houd de wok schuin, schep 1 pollepel (circa 100 milliliter) beslag in de wok en draai het beslag goed langs de zijkant, zodat het vanaf de zijkant naar het midden toe dun uitloopt.
Verdeel een handje taugé over het midden van het flensje, doe het deksel op de wok en bak 1,5 à 2 minuten op hoog vuur. Haal dan het deksel weer van de wok. Het flensje is klaar wanneer het langs de zijkant van de wok los begint te laten. Vouw het flensje dubbel en schep over op een serveerschaal. Bak zo alle flensjes. (Houd de flensjes eventueel warm in een voorverwarmde oven op 70 graden of in een grote koekenpan op laag vuur, tot alle flensjes gebakken zijn.)
Serveer de flensjes met de vissausdressing en de tafelsalade. Maak een pakketje door een slablad te vullen met een stuk van het flensje, wat verse kruiden en gesneden groenten. Dip daarna in de vissausdressing en eet het lekker op.
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron: Mai Nguyen. Foto: Sven Benjamins)