Naar cookieinstellingen
Orzo van Estee Stooker

Kritharaki (Orzo) met tomaat, feta en garnalen van Estee Strooker

Het is zomer en daarin vliegen we uit naar buitenlandse oorden of zoeken we de verkoeling op in eigen land. Maar waar gaan de bekende chefs uit eten op vakantie? En waar moet u op letten als u straks ergens aan het einde van de middag neerploft buiten de deur? Het MAX-radioprogramma Villa VdB zoekt dat deze week voor u uit en bespreekt met verschillende chefs hun favoriete zomergerecht en hun herinnering daaraan. Maandag 25 juli 2022 vertelt chef-kok Estee Strooker de herinnering van haar zomergerecht en deelt het recept. 

“De Griekse keuken zou voor mijzelf nooit aantrekkelijk geweest zijn,  maar omdat mijn beste vriendin half Grieks is en daar woont ben ik toch zeer blij verrast door de Griekse keuken. Het is vers, smaakvol, warm en kruidig. En voor mij op en top ‘vakantie-vibes’. Dit eenpansgerecht is makkelijk te maken, ruikt heerlijk en brengt je in een klap naar een Griekse taverna aan de kust”, aldus chef-kok Estee Strooker. Beluister hier het fragment.

Ingrediënten (4 personen):

  • 16 grote garnalen met kop
  • 300 gram orzo
  • 2 witte uien
  • 1 teentje knoflook
  • 5 grote rijpe tomaten (of 500 milliliter tomaten uit blik)
  • 1 bosje peterselie
  • 100 gram feta
  • 80 milliliter olijfolie
  • 1 eetlepel chilivlokken
  • flinke snuf zout
  • 150 milliliter witte wijn
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 400 milliliter bouillon (U kunt iedere bouillon gebruiken. U zou een tuinkruiden bouillonblokje kunnen gebruiken maar eventueel ook zelfgemaakte kippenbouillon of visbouillon).

Voorbereiding:

  • Laat de garnalen ontdooien. Gebruik garnalen met kop en schaal want de smaken uit de kop en schaal heeft u nodig in het gerecht! Verwijder eventueel de darmkanalen van de garnalen door met een schaartje de rug van de garnaal open te knippen (door de schaal heen) en op die manier het darmkanaal voorzichtig te verwijderen.
  • Pel en snipper de ui. Pel en snipper de knoflook.
  • Hak de verse tomaten fijn of gebruik tomaten uit blik en hak deze fijn.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Verkruimel de feta in stukjes.

Bereidingswijze:

  • Verwarm een hapjespan met een laag olijfolie (gelijk aan 8 eetlepels). U gebruikt veel olijfolie maar dat is een belangrijke smaakmaker in het gerecht.
  • Bak de garnalen met kop in de hete olie en breng op smaak met chili en zout. Bak de garnalen circa 2 minuten aan iedere kant zodat ze mooi rood van kleur geworden zijn. Haal ze daarna uit de pan en bewaar ze apart.
  • Fruit in dezelfde olie de uien en knoflook voor vier minuten. Voeg dan de gehakte tomaten toe en bak nog eens voor voor vijf minuten. Voeg vervolgens de witte wijn en gedroogde oregano toe. Breng op smaak met wat peper en zout.
  • Voeg de orzo toe aan de pan en roer alles goed door. Voeg ook 400 milliliter bouillon* of water toe
  • Laat de orzo garen op laag vuur voor circa 12 minuten. Zorg ervoor dat het vocht langzaam inkookt tot een glanzende saus om de orzo. Blijf regelmatig roeren. Proef de orzo na 12 minuten om te checken of hij gaar is (bite van pasta). Voeg eventueel nog wat vocht toe mocht de pan met water eerder drooggekookt zijn. Herhaal dit tot de orzo de juiste garing heeft.
  • Leg de garnalen terug in de pan en laat ze samen met de rest nog wat nagaren voor 2 minuten. Roer voorzichtig door.
  • Brokkel de feta over de orzo. Besprenkel met de peterselie. Roer alles nog voorzichtig een keer door en daarna direct serveren.

(Recept: Estee Strooker. Foto ter illustratie: Shutterstock) 

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.