Kritharaki (Orzo) met tomaat, feta en garnalen van Estee Strooker
Publicatiedatum: 25 juli 2022
Het is zomer en daarin vliegen we uit naar buitenlandse oorden of zoeken we de verkoeling op in eigen land. Maar waar gaan de bekende chefs uit eten op vakantie? En waar moet u op letten als u straks ergens aan het einde van de middag neerploft buiten de deur? Het MAX-radioprogramma Villa VdB zoekt dat deze week voor u uit en bespreekt met verschillende chefs hun favoriete zomergerecht en hun herinnering daaraan. Maandag 25 juli 2022 vertelt chef-kok Estee Strooker de herinnering van haar zomergerecht en deelt het recept.
“De Griekse keuken zou voor mijzelf nooit aantrekkelijk geweest zijn, maar omdat mijn beste vriendin half Grieks is en daar woont ben ik toch zeer blij verrast door de Griekse keuken. Het is vers, smaakvol, warm en kruidig. En voor mij op en top ‘vakantie-vibes’. Dit eenpansgerecht is makkelijk te maken, ruikt heerlijk en brengt je in een klap naar een Griekse taverna aan de kust”, aldus chef-kok Estee Strooker. Beluister hier het fragment.
Ingrediënten (4 personen):
- 16 grote garnalen met kop
- 300 gram orzo
- 2 witte uien
- 1 teentje knoflook
- 5 grote rijpe tomaten (of 500 milliliter tomaten uit blik)
- 1 bosje peterselie
- 100 gram feta
- 80 milliliter olijfolie
- 1 eetlepel chilivlokken
- flinke snuf zout
- 150 milliliter witte wijn
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 400 milliliter bouillon (U kunt iedere bouillon gebruiken. U zou een tuinkruiden bouillonblokje kunnen gebruiken maar eventueel ook zelfgemaakte kippenbouillon of visbouillon).
Voorbereiding:
- Laat de garnalen ontdooien. Gebruik garnalen met kop en schaal want de smaken uit de kop en schaal heeft u nodig in het gerecht! Verwijder eventueel de darmkanalen van de garnalen door met een schaartje de rug van de garnaal open te knippen (door de schaal heen) en op die manier het darmkanaal voorzichtig te verwijderen.
- Pel en snipper de ui. Pel en snipper de knoflook.
- Hak de verse tomaten fijn of gebruik tomaten uit blik en hak deze fijn.
- Hak de peterselie fijn.
- Verkruimel de feta in stukjes.
Bereidingswijze:
- Verwarm een hapjespan met een laag olijfolie (gelijk aan 8 eetlepels). U gebruikt veel olijfolie maar dat is een belangrijke smaakmaker in het gerecht.
- Bak de garnalen met kop in de hete olie en breng op smaak met chili en zout. Bak de garnalen circa 2 minuten aan iedere kant zodat ze mooi rood van kleur geworden zijn. Haal ze daarna uit de pan en bewaar ze apart.
- Fruit in dezelfde olie de uien en knoflook voor vier minuten. Voeg dan de gehakte tomaten toe en bak nog eens voor voor vijf minuten. Voeg vervolgens de witte wijn en gedroogde oregano toe. Breng op smaak met wat peper en zout.
- Voeg de orzo toe aan de pan en roer alles goed door. Voeg ook 400 milliliter bouillon* of water toe
- Laat de orzo garen op laag vuur voor circa 12 minuten. Zorg ervoor dat het vocht langzaam inkookt tot een glanzende saus om de orzo. Blijf regelmatig roeren. Proef de orzo na 12 minuten om te checken of hij gaar is (bite van pasta). Voeg eventueel nog wat vocht toe mocht de pan met water eerder drooggekookt zijn. Herhaal dit tot de orzo de juiste garing heeft.
- Leg de garnalen terug in de pan en laat ze samen met de rest nog wat nagaren voor 2 minuten. Roer voorzichtig door.
- Brokkel de feta over de orzo. Besprenkel met de peterselie. Roer alles nog voorzichtig een keer door en daarna direct serveren.
(Recept: Estee Strooker. Foto ter illustratie: Shutterstock)