Kraanwater of toch mineraalwater, wat is beter?
Publicatiedatum: 26 april 2021
In Nederland kunt u over het algemeen prima uit de kraan drinken, toch worden flessen mineraalwater ook in veelvoud verkocht. Maar is mineraal water nou eigenlijk beter dan ‘gewoon’ kraanwater?
Strenge veiligheidseisen
In Nederland is het water dat uit de kraan stroomt perfect drinkbaar. Het moet namelijk aan strenge veiligheidseisen voldoen, zodat er geen verontreinigingen kunnen ontstaan in het kraanwater. De veiligheidseisen van Nederlands kraanwater zijn zelfs strenger dan de eisen die gelden voor gebotteld mineraalwater.
Hoge concentraties?
De aanwezigheid van zware metalen of ziekmakende bacteriën wordt nog weleens als reden genoemd om kraanwater links te laten liggen, maar er blijkt op dit gebied geen noemenswaardig verschil te zitten tussen kraanwater en mineraalwater. Ook chloor en fluor wordt, in tegenstelling tot veel andere landen, niet toegevoegd aan Nederlands kraanwater. Wel kunnen de concentraties nitraten en mineralen in kraanwater wat hoger zijn, voor volwassenen is dit echter geen enkel probleem. Het kan wel gezondheidsrisico’s voor jonge baby’s meebrengen, daarom wordt voor babyvoeding ook altijd het gebruik van flessenwater aangeraden.
Oude loden leidingen zijn risicovol
Goed om te weten is dat het kraanwater zelf dan wel geen enkel risico met zich mee zal brengen, maar de leidingen waar het doorheen stroomt doen dat soms wel. Wanneer het water door oudere loden leidingen stroomt, kan het water bijvoorbeeld te veel lood bevatten. Dit kan wel gezondheidsrisico’s veroorzaken.
Wat is goedkoper?
Een ander vergelijkingspunt is de prijs. Zelfs wanneer u voor een goedkoop merk mineraalwater kiest, blijft kraanwater nog altijd vele malen goedkoper. Zo kost een fles mineraalwater in de supermarkt zo rond de 72 eurocent, terwijl u voor gemiddeld 70 eurocent duizend liter aan kraanwater heeft. Wel is het zo dat Nederlands kraanwater een stuk goedkoper is dan het water dat in veel andere landen uit de leidingen stroomt. In België is kraanwater bijvoorbeeld 5 keer zo duur.
Milieuvriendelijkheid
Kraanwater is dus goed voor de portemonnee, maar geldt dat ook voor het milieu? Ook daar komt kraanwater beter uit de test. De co2-impact van een fles drinken is namelijk 150 keer groter dan die van kraanwater, daar is ook de reiniging van het kraanwater al in meegenomen. Dit komt voornamelijk doordat mineraalwater in plastic verpakkingen moet worden gebotteld. Deze verpakkingen worden wel gerecycled, maar in dat proces gaat 10 procent van het plastic toch verloren. Daarnaast moeten de flessen drinkwater ook vervoerd worden vanaf de bron naar de fabrieken, om vervolgens via de distributiecentra bij de verkooppunten terecht te komen. Dat is een stuk minder milieuvriendelijk dan de kraan die u al in huis heeft.
Wat smaakt het best?
Dan is misschien wel de belangrijkste reden om toch voor mineraalwater te kiezen de smaak. Sommige mensen hebben nou eenmaal een voorkeur voor de smaak van mineraalwater. Maar of deze daadwerkelijk zoveel verschilt van kraanwater valt nog te betwisten. Verschillende blinde smaakproeven laten namelijk zien dat een minderheid van de deelnemers leidingwater van fleswater kan onderscheiden. In sommige testen won kraanwater zelfs van het mineraalwater uit fles.
Er kan dus geconcludeerd worden dat kraanwater op veel vlakken ‘wint’ van mineraalwater uit een fles. Het is niet alleen goedkoper, maar wordt ook nog eens strenger gecontroleerd op kwaliteit. Kraanwater kan daarom een mooie kostenbespaarder zijn, wanneer u veel fleswater gebruikt.
(Bron: Radar.nl, Vitens, Voedingscentrum)