Koude komkommersoep van Janny van der Heijden
Publicatiedatum: 1 april 2019
Deze komkommersoep is heerlijk op een mooie voorjaars- of zomerdag. Schil de komkommer voor het pureren voor een egaal zachtgroene soep. De olijfolie maakt de soep mooi romig en glad. Het groen van het bosje radijs hoeft u niet weg te gooien. Het kan prima worden gebruikt voor een stamppotje of bijvoorbeeld een pesto.
Ingrediënten (voor 1 persoon):
- 1 stevige komkommer
- 1 grote teen knoflook
- enkele blaadjes basilicum, wat munt blaadjes of bijvoorbeeld dille of venkelgroen
- peper
- 3 eetlepels olijfolie
Voor de garnering en de pesto:
- 1 bosje radijs
- 1-2 eetlepels ongebrande cashewnoten of andere noten
- 1 eetlepel (met kop) geraspte kaas
- peper
- olijfolie
Bereidingswijze:
Schil de komkommer en snijd hem in stukken. Doe de stukken met een gepelde teen knoflook en enkele blaadjes kruiden in de mengkom van een blender of keukenmachine, voeg peper toe en eventueel wat zout en pureer. Voeg de olijfolie toe en pureer het geheel tot een zachtgroene gladde soep. Zet minstens een uur koud voor het serveren.
Neem 1 of 2 radijsjes van het bosje. Snijd deze in dunne plakjes en dan in reepjes. Er ontstaan nu smalle staafjes met aan elke kant een rood stipje. Neem het groen van het bosje en was de blaadjes. Droog het radijsblad en doe het in de mengkom van blender of keukenmachine. Voeg een klein teentje knoflook toe, de noten en een scheut olijfolie. Pureer. Voeg dan peper naar smaak en de geraspte kaas toe en zet de motor opnieuw aan. Schenk hierbij nog zoveel olie tot een smeuïge pesto is verkregen.
Druppel wat olijfolie over de soep, strooi de reepjes radijs over de soep en geef er toast met pesto bij.
De pesto is ook lekker bij vis. Of in pasta.
(Bron: Janny van der Heijden)