eetbare bloemen

Korenbloemthee en kleurstof van de goudsbloem: bloemen in de keuken

Bloemen zijn uitermate goed in het opvrolijken van uw tuin of balkon. Maar wist u dat bloemen hetzelfde kunnen doen op uw bord? Er bestaan verschillende eetbare bloemen die u kunt gebruiken als garnering, door een salade, om uw gerecht smaak te geven of zelfs door de thee of op een taart. 

Viooltjes

Deze kleine bloemetjes zijn in veel tuinen te vinden, maar wist u dat alle kleine, driekleurige viooltjes naast decoratief, ook eetbaar zijn? U kunt ze bijvoorbeeld gebruiken als garnering van salades of toetjes. Sommige viooltjes geven ook een lekkere geur af, waardoor deze uitermate geschikt zijn om mee te laten koken in een groentesoep.

viooltjesCalendula

Goudsbloem

De losse blaadjes van de goudsbloem zijn eetbaar en zeker niet smakeloos. De bloem is licht peperig van smaak. Naast dat u de goudsbloem kunt toevoegen aan een gerecht, kunt u de blaadjes ook als natuurlijke kleurstof gebruiken. De blaadjes geven hun geel-oranje kleur namelijk gemakkelijk af.

Oost-Indische kersroos

Oost-Indische kers

Op de wortel na, kunt u alles van deze klimplant eten. De bloemen, maar ook de bladeren zijn door hun pittige smaak heel geschikt in salades en zelfs de zaadjes van de Oost-Indische kers zijn eetbaar. De smaak van deze bloem doet denken aan die van de tuinkers, die dan ook tot dezelfde plantenfamilie behoort.

Rozen

Naast dat rozen lekker ruiken, zijn de blaadjes van deze bloem ook eetbaar. In principe kunt u de blaadjes van elke roos eten, maar qua smaak is de rode roos het meest geschikt. Maak er bijvoorbeeld een rozenthee van, of suiker de blaadjes en gebruik ze als decoratie op een taart. Let wel op dat u bespoten rozen, zoals die uit een gekocht boeket, vermijdt, deze zijn namelijk niet meer eetbaar door de bestrijdingsmiddelen.

orchidee

Korenbloem

Een verse korenbloem is door de felblauwe kleur zeer geschikt als garnering. Daarnaast kunt u de bloemetjes ook als thee gebruiken wanneer u deze droogt. Dit geldt overigens niet alleen voor de blauwe korenbloem, maar ook andere kleurvariaties zijn eetbaar.

Orchidee

Ook de orchidee is eetbaar. De smaak van deze bloem is vrij neutraal, maar het indrukwekkende uiterlijk van de bloem maakt dat helemaal goed. Door het formaat van de orchidee kunt u uw gerechten er prachtig opmaken en uitserveren.

daglelievlierbloesem

Daglelie

De lichte bloemen van de daglelie doen qua smaak en structuur denken aan ijsbergsla, terwijl de donkere bloemen weer wat pittiger van smaak zijn. Door het formaat van de bloem kunt u deze bijvoorbeeld heel goed combineren met een vulling. Gewone lelie’s kunt u overigens niet eten, de daglelie is hier ook niet verwant aan en dankt zijn naam aan het feit dat de bloem maar één dag bloeit.

Vlierbloesem

Misschien heeft u weleens gehoord van vlierbloesemdrank. Door de muskusachtige geur, is deze bloem namelijk populair om drankjes en siropen mee te maken. Maar ook in gerechten zijn de witte vlierbloesem bloemetjes prima te gebruiken. Door de smaak kunt u de bloesems bijvoorbeeld toevoegen als smaakmaker in taarten of desserts.

gedroogde lavendel

Lavendel

Lavendel is een alleskunner in de keuken, maar door de sterke geur en smaak is het wel zaak dat u deze bloem subtiel in gerechten toevoegt. U kunt de lavendelbloemen zowel vers als gedroogd gebruiken. Maak van de gedroogde blaadjes bijvoorbeeld eens een kopje lavendelthee.

Lees ook: 11 keer eetbare bloemen voor in de (moes)tuin of op het balkon. 

(Bron: keesmakers.nl, Libelle.nl)

Geef een reactie