Naar cookieinstellingen
Koolraap, knolraap en koolrabi.

Koolraap, knolraap en koolrabi: de namen lijken op elkaar, de groenten niet helemaal

De namen van koolraap, knolraap en koolrabi lijken op elkaar. De groentes kunt u dan ook gemakkelijk door elkaar halen. Maar toch zien ze er verschillend uit én ze smaken vooral ook anders. Ze zijn ook nog eens in verschillende seizoenen verkrijgbaar. We leggen uit wat de verschillen zijn.

Wat is koolraap?

Koolraap is de grootste van de 3 genoemden. Het is een gladde knol, die van buiten geel-paarsachtig van kleur is. Als hij in een gerecht klaargemaakt is, heeft het een diep oranje kleur. Het is een typische wintergroente. De smaak is een beetje zoet en aards.

Koolraap, een heleboel kolen bij elkaar.

De hele knol wordt verkocht in supermarkten en bij groenteboeren, maar steeds vaker is koolraap ook te vinden als voorgesneden friet. Als u de groente als kool koopt, let er dan op dat het exemplaar nog hard voelt. Als hij zacht is, dan is de binnenkant al oud en droog geworden. Verwijder voor het gebruik de bovenkant en schil de kool.

Koolraap bereiden

Het is een veelzijdige groente, want het kan gebruikt worden in vele soorten gerechten. Denk aan salades, soepen en ovenschotels. Koolraap kan ook rauw gegeten worden. Bekijk onze receptenpagina voor inspiratie met koolraap.

Maar 1 letter verschil: dit is de knolraap

De knolraap lijkt niet alleen qua naam op de koolraap, het heeft nog wel wat meer overeenkomsten. Deze groente groeit namelijk ook onder de grond en heeft ook een paarsachtige kleur. Verder zijn er vooral verschillen.

Knolraap

Knolraap, meiraap of toch meiknol?

Een knolraap is namelijk best klein van stuk. De groente heeft daarnaast 3 verschillende namen. Het wordt ook wel meiraap of meiknol genoemd. En dat heeft te maken met de periode dat hij verkrijgbaar is. Het is een echte voorjaarsgroente. Het smaakt fris en licht-pittig. De groente is alleen in het voorjaar te verkrijgen. Voel of het exemplaar nog stevig is en een frisgroene loof heeft. Als hij al bruine plekken heeft kunt u hem beter niet kopen. Dan smaakt het niet meer.

Verwerk knolraap eens in een gerecht

De knolraap kan zowel rauw als verwarmd gegeten worden. Snijd in ieder geval de boven- en onderkant eraf. Schillen hoeft niet altijd, bij oudere knollen wordt dit wel aangeraden. U kunt het eten in een salade, maar u kunt het ook koken, grillen, roerbakken of vullen. Denk bijvoorbeeld eens aan deze curry.

En dan als laatste: de koolrabi

De koolrabi is het meest verschillend van deze 3 groenten. Hij ziet er anders uit qua kleur, smaakt anders en groeit boven de grond. Hij is lichtgroen, soms ook lichtpaars. Het is een iets plattere, ovale knol. De smaak lijkt als koolrabi gekookt is op een pittigere bloemkool. Rauw smaakt het frisser, dan lijkt het meer op radijs.

koolrabi

De kool is een typische lentegroente en verkrijgbaar van mei tot en met oktober. Als u hem koopt, moet hij hard aanvoelen en er fris uitzien. Een kleiner exemplaar is vaak sappiger en zachter van smaak dan een grotere.

Koolrabi kan zowel rauw als warm gegeten worden

Voor het verwerken in een gerecht, moeten de eventuele bladeren en stengels weggesneden worden. Snijd ook een stukje van de boven- en onderkant weg. Bij jonge exemplaren is de schil eetbaar, bij oudere smaakt dit taai. Het is daarom aan te raden de schil eraf te halen. Ook deze kool is veelzijdig te gebruiken in recepten. Het kan rauw gegeten worden of gefrituurd, gebakken en gekookt. Het is lekker in salades, ovenschotels, soepen of u kunt er puree van maken. Kijk voor inspiratie op onze receptenpagina.

De verschillen en overeenkomsten van koolraap, knolraap en koolrabi op een rij

Om het nog wat gemakkelijker te maken, zetten we de verschillen en overeenkomsten nog even op een rij.

 

 

Tabel koolraap, knolraap en koolrabi

(Bron: Culy, Foodies Magazine, 24Kitchen. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.