Koolraap, knolraap en koolrabi.

Koolraap, knolraap en koolrabi: de namen lijken op elkaar, de groenten niet helemaal

De namen van koolraap, knolraap en koolrabi lijken op elkaar. De groentes kunt u dan ook gemakkelijk door elkaar halen. Maar toch zien ze er verschillend uit én ze smaken vooral ook anders. Ze zijn ook nog eens in verschillende seizoenen verkrijgbaar. We leggen uit wat de verschillen zijn.

Wat is koolraap?

Koolraap is de grootste van de 3 genoemden. Het is een gladde knol, die van buiten geel-paarsachtig van kleur is. Als hij in een gerecht klaargemaakt is, heeft het een diep oranje kleur. Het is een typische wintergroente. De smaak is een beetje zoet en aards.

Koolraap, een heleboel kolen bij elkaar.

De hele knol wordt verkocht in supermarkten en bij groenteboeren, maar steeds vaker is koolraap ook te vinden als voorgesneden friet. Als u de groente als kool koopt, let er dan op dat het exemplaar nog hard voelt. Als hij zacht is, dan is de binnenkant al oud en droog geworden. Verwijder voor het gebruik de bovenkant en schil de kool.

Koolraap bereiden

Het is een veelzijdige groente, want het kan gebruikt worden in vele soorten gerechten. Denk aan salades, soepen en ovenschotels. Koolraap kan ook rauw gegeten worden. Bekijk onze receptenpagina voor inspiratie met koolraap.

Maar 1 letter verschil: dit is de knolraap

De knolraap lijkt niet alleen qua naam op de koolraap, het heeft nog wel wat meer overeenkomsten. Deze groente groeit namelijk ook onder de grond en heeft ook een paarsachtige kleur. Verder zijn er vooral verschillen.

Knolraap

Knolraap, meiraap of toch meiknol?

Een knolraap is namelijk best klein van stuk. De groente heeft daarnaast 3 verschillende namen. Het wordt ook wel meiraap of meiknol genoemd. En dat heeft te maken met de periode dat hij verkrijgbaar is. Het is een echte voorjaarsgroente. Het smaakt fris en licht-pittig. De groente is alleen in het voorjaar te verkrijgen. Voel of het exemplaar nog stevig is en een frisgroene loof heeft. Als hij al bruine plekken heeft kunt u hem beter niet kopen. Dan smaakt het niet meer.

Verwerk knolraap eens in een gerecht

De knolraap kan zowel rauw als verwarmd gegeten worden. Snijd in ieder geval de boven- en onderkant eraf. Schillen hoeft niet altijd, bij oudere knollen wordt dit wel aangeraden. U kunt het eten in een salade, maar u kunt het ook koken, grillen, roerbakken of vullen. Denk bijvoorbeeld eens aan deze curry.

En dan als laatste: de koolrabi

De koolrabi is het meest verschillend van deze 3 groenten. Hij ziet er anders uit qua kleur, smaakt anders en groeit boven de grond. Hij is lichtgroen, soms ook lichtpaars. Het is een iets plattere, ovale knol. De smaak lijkt als koolrabi gekookt is op een pittigere bloemkool. Rauw smaakt het frisser, dan lijkt het meer op radijs.

koolrabi

De kool is een typische lentegroente en verkrijgbaar van mei tot en met oktober. Als u hem koopt, moet hij hard aanvoelen en er fris uitzien. Een kleiner exemplaar is vaak sappiger en zachter van smaak dan een grotere.

Koolrabi kan zowel rauw als warm gegeten worden

Voor het verwerken in een gerecht, moeten de eventuele bladeren en stengels weggesneden worden. Snijd ook een stukje van de boven- en onderkant weg. Bij jonge exemplaren is de schil eetbaar, bij oudere smaakt dit taai. Het is daarom aan te raden de schil eraf te halen. Ook deze kool is veelzijdig te gebruiken in recepten. Het kan rauw gegeten worden of gefrituurd, gebakken en gekookt. Het is lekker in salades, ovenschotels, soepen of u kunt er puree van maken. Kijk voor inspiratie op onze receptenpagina.

De verschillen en overeenkomsten van koolraap, knolraap en koolrabi op een rij

Om het nog wat gemakkelijker te maken, zetten we de verschillen en overeenkomsten nog even op een rij.

 

 

Tabel koolraap, knolraap en koolrabi

(Bron: Culy, Foodies Magazine, 24Kitchen. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie