Kookt u met restjes of kliekjes? Dan bent u niet de enige
Publicatiedatum: 12 september 2022
Als u eten kookt, heeft u dan altijd precies genoeg of houdt u nog wat restjes over? Uit nieuw onderzoek van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het Voedingscentrum blijkt dat we in Nederland dol zijn op restjes. In het kader van de Verspillingsvrije week van 12 tot en met 18 september 2022 is het onderzoek uitgevoerd.
Onbewust teveel koken
Van de ruim 1500 ondervraagden geeft 9 op de 10 aan het belangrijk te vinden om restjes op te eten, zo’n 75 procent doet dit ook daadwerkelijk. Onbewust teveel koken is de belangrijkste reden waarom mensen restjes overhouden. Als restjes wel worden weggegooid, is dit vooral omdat er te weinig over is om te gebruiken in een andere maaltijd. Als we thuis allemaal een week lang geen voedsel verspillen, scheelt dat ruim 23 miljoen goede maaltijden.
‘Een kwart wordt niet gegeten’
Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “Een kwart van al het voedsel in Nederland wordt uiteindelijk nooit gegeten. Eten en drinken dat wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, koud gehouden, warm gemaakt en verpakt. We stoppen enorm veel energie in ons eten. Voedselverspilling voorkomen is één van de meest effectieve oplossingen om CO2-uitstoot terug te dringen. Het is dus een hele serieuze boodschap, maar in de campagne kiezen we bewust voor een luchtige en inspirerende toon. Warm je restjes op, niet de aarde. Je kunt er direct mee aan de slag en iedereen kan een bijdrage leveren.”
Milieu en klimaat
De belangrijkste redenen om minder voedsel te verspillen zijn volgens de ondervraagden het milieu en klimaat, ‘voedsel weggooien doe je niet, dat hoort niet’ en ‘het is goedkoper om alles te gebruiken’.
Tips om restjes tegen te gaan
Het beste is om precies de hoeveelheid te koken die u nodig heeft. Meet de pasta of rijst daarom af, in plaats van het gewoon in de pan te gooien. Ga ook met een boodschappenlijstje de supermarkt in, zo koopt u veel gerichter de producten die u nodig heeft. Bekijk ook uw voorraadkast tijdens het maken van het lijstje. Zo weet u wat u in huis heeft en kunt u hier eventueel iets van gebruiken.
Inspiratie voor restjes
Bent u geïnspireerd geraakt en wilt u meer met restjes maken? Maak van oud stokbrood dan bijvoorbeeld weer iets nieuws of kijk bij onze andere recepten voor restjes. Janny van der Heijden heeft 40 jaar geleden al een kookboek gemaakt over restjes. Volgens haar was vroeger kliekjesdag heel gewoon en komt dat de laatste jaren weer meer terug.
(Bron: Voedingscentrum, Samen tegen Voedselverspilling, Archief. Foto: Shutterstock)