Naar cookieinstellingen
restjes

Kookt u met restjes of kliekjes? Dan bent u niet de enige

Als u eten kookt, heeft u dan altijd precies genoeg of houdt u nog wat restjes over? Uit nieuw onderzoek van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het Voedingscentrum blijkt dat we in Nederland dol zijn op restjes. In het kader van de Verspillingsvrije week van 12 tot en met 18 september 2022 is het onderzoek uitgevoerd.

Onbewust teveel koken

Van de ruim 1500 ondervraagden geeft 9 op de 10 aan het belangrijk te vinden om restjes op te eten, zo’n 75 procent doet dit ook daadwerkelijk. Onbewust teveel koken is de belangrijkste reden waarom mensen restjes overhouden. Als restjes wel worden weggegooid, is dit vooral omdat er te weinig over is om te gebruiken in een andere maaltijd. Als we thuis allemaal een week lang geen voedsel verspillen, scheelt dat ruim 23 miljoen goede maaltijden.

Restjes in aluminium- of plasticfolie
Lees ook: Wat is beter: restjes afdekken met aluminium- of plasticfolie?

‘Een kwart wordt niet gegeten’

Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “Een kwart van al het voedsel in Nederland wordt uiteindelijk nooit gegeten. Eten en drinken dat wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, koud gehouden, warm gemaakt en verpakt. We stoppen enorm veel energie in ons eten. Voedselverspilling voorkomen is één van de meest effectieve oplossingen om CO2-uitstoot terug te dringen. Het is dus een hele serieuze boodschap, maar in de campagne kiezen we bewust voor een luchtige en inspirerende toon. Warm je restjes op, niet de aarde. Je kunt er direct mee aan de slag en iedereen kan een bijdrage leveren.”

Milieu en klimaat

De belangrijkste redenen om minder voedsel te verspillen zijn volgens de ondervraagden het milieu en klimaat, ‘voedsel weggooien doe je niet, dat hoort niet’ en ‘het is goedkoper om alles te gebruiken’.

restjes verpakking
Lees ook: Niets weggooien: zo haalt u de laatste restjes uit een verpakking

Tips om restjes tegen te gaan

Het beste is om precies de hoeveelheid te koken die u nodig heeft. Meet de pasta of rijst daarom af, in plaats van het gewoon in de pan te gooien. Ga ook met een boodschappenlijstje de supermarkt in, zo koopt u veel gerichter de producten die u nodig heeft. Bekijk ook uw voorraadkast tijdens het maken van het lijstje. Zo weet u wat u in huis heeft en kunt u hier eventueel iets van gebruiken.

Inspiratie voor restjes

Bent u geïnspireerd geraakt en wilt u meer met restjes maken? Maak van oud stokbrood dan bijvoorbeeld weer iets nieuws of kijk bij onze andere recepten voor restjes. Janny van der Heijden heeft 40 jaar geleden al een kookboek gemaakt over restjes. Volgens haar was vroeger kliekjesdag heel gewoon en komt dat de laatste jaren weer meer terug.

(Bron: Voedingscentrum, Samen tegen Voedselverspilling, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.