Koninklijke millefeuilles van Robèrt van Beckhoven
Publicatiedatum: 29 januari 2021
Millefeuille betekent 1000 laagjes. De term millefeuilles wordt gebruikt als men een in laagjes opgebouwd gebakje bedoelt. Vaak worden die opgebouwd met bladerdeeg, maar in deze technische opdracht maakt Robert een variatie met chocoladelaagjes.
Ingrediënten millefeuilles (voor 6 stuks):
Voor de chocolade:
- 250 gram pure chocolade
- 350 gram melkchocolade
- 250 gram witte chocolade
- peperkoekkruimels
- oranje kleurstof voor chocolade
- knetterchocolade
Voor de crème:
- 200 gram melk
- 20 gram suiker
- 20 gram roompoeder
- 250 gram boter
- maizena
- 1/2 vanillestokje
- sinaasappellikeur
- 80 gram basterdsuiker
- oranje kleurstof
Extra nodig:
- goudpoeder voor de decoratie
- 2 maten uitsteekringen
- 6 plastic velletjes
- marmeren plaat
- spuitzak met spuitmondje
- kwastje
- plank om de millefeuilles op te presenteren
Bereidingswijze:
Begin met het koken van de banketbakkersroom. Maak daarvoor eerst een klein papje van alleen een scheutje melk en de roompoeder. Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Dit met het restant van de melk en suiker koken. Neem de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het roompoederpapje. Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk toe. Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerende een paar minuten doorkoken. Laat afkoelen. Dek af met plastic folie om velvorming te voorkomen.
Begin erna met het smelten van de chocola. De witte chocolade maakt u oranje. Tempereer de chocolade en smeer dit uit over de plastic velletjes. Maak 2 velletjes met melkchocolade en peperkoekkruimels. Van de oranje en pure chocolade maakt u 1 velletje. Maak 6x een chocolade vlammetje voor de decoratie. Laat de velletjes uitharden.
Doe de boter en basterdsuiker bij de eerder gemaakte banketbakkersroom en mix dit goed door elkaar. Nu kunt u verder met de chocolade vellen. Als ze hard genoeg zijn steekt u er met de grote ring een rondje uit. Uit dit grote rondje steekt u weer een klein rondje, zodat er een mooie ring ontstaat. Ondertussen is de boter crème klaar. Maak 1/3 hiervan oranje. Voeg ook de sinaasappellikeur toe en roer goed door. Vul een spuitzak met spuitmondje met de witte boter crème en een andere met oranje boter crème.
Maak de plakjes chocolade los van de vellen. Begin met de witte crème zigzaggend op de pure chocolade rondjes te spuiten. Leg er een plakje melkchocolade op en breng hierop de oranje crème aan. Leg hier ook wat knetterchocolade op. En leg hier een plakje melkchocolade op en breng hier weer witte crème op aan.
Leg hier bovenop het laatste oranje rondje. Strijk af met goudpoeder. Maak de gebakjes af met een toefje boter crème en plaats daar de chocolade decoratie op.
Bekijk de video op de website van Heel Holland Bakt of de interactieve video in de app.
(Bron: Robèrt van Beckhoven, Heel Holland Bakt)