Koninklijke financiers van Amel
Publicatiedatum: 27 april 2023
Bij Koningsdag hoort een feestelijk gebakje. Heel Holland Bakt-finalist Amel maakt daarom koninklijke financiers. Dit is een kleine amandelcake, met beurre noisette (bruine boter). Van buiten knapperig en van binnen een beetje vochtig nog. Deze versie met sinaasappelglazuur is perfect voor Koningsdag!
Ingrediënten:
- 140 gram amandelmeel
- 1 zakje vanillesuiker
- 150 gram suiker
- 70 gram bloem
- 100 gram eiwit (3 à 4 eieren)
- 150 gram gesmolten boter
- 5 eetlepels sinaasappeljam
Sinaasappelglazuur:
- 3 kopjes gezeefde poedersuiker
- 1 theelepel sinaasappel essence
- 1/4 kopje sinaasappelsap
Extra nodig:
- Financiersvorm of muffinvorm
- Spuitzak
- Mixer of garde
Bereidingswijze koninklijke financiers
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur en laat deze afkoelen.
Meng het amandelmeel, vanillesuiker, suiker en bloem in een kom. Voeg het opgeklopte eiwit toe en roer het geheel goed door elkaar. Voeg de afgekoelde boter toe en meng het geheel tot een glad beslag.
Vet een financiersvorm of muffinvorm in met boter en vul deze met het beslag. Spuit met behulp van een spuitzak een beetje van de sinaasappeljam in het beslag.
Bak de financiers in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar in de oven. Laat de financiers afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.
Bereidingswijze sinaasappelglazuur
Meng in een middelgrote kom de gezeefde poedersuiker met de sinaasappel essence. Voeg langzaam het sinaasappelsap toe terwijl je klopt met een elektrische mixer of garde, tot het glazuur dik en glad is. Gebruik het glazuur direct of bewaar het in een luchtdichte container in de koelkast. Het kan tot 2 weken bewaard worden.
Tip: Als het glazuur te dik is, voeg dan nog wat sinaasappelsap toe. Als het te dun is, voeg dan wat extra poedersuiker toe.
Afwerking koninklijke financiers
Versier de financiers met de sinaasappelglazuur, gedroogde sinaasappel schijfjes, sinaasappelrasp en wat eetbare bloemen. Geniet van je heerlijke koninklijke financiers!
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron en foto: Amel van Citteren – Bettefal)