Naar cookieinstellingen
Koningsdag

Koningsdag sjoelen van Cas Wolters

Als Cas Wolters aan Koningsdag denkt, dan denkt hij aan sjoelen. Voor dit recept maakt hij Bretonse petit fours in vrolijke kleuren, in de vorm van sjoelstenen.

Ingrediënten:

Frivolite deeg:

  • 150 gr roomboter
  • 125 gr witte basterdsuiker
  • 16 gr losgeklopt ei
  • 115 gr patentbloem
  • 115 gr Zeeuwse bloem
  • 8 gr bakpoeder
  • 1 gr koolzuurpoeder (te krijgen bij een lokale banketbakker)

Amandelspijs:

  • 150 gr amandelen
  • 150 gr kristalsuiker
  • 50 gr ei

Banketbakkersroom:

  • 140 gr volle Melk
  • 14 gr fijne kristalsuiker
  • 14 gr custardpoeder
  • 1 stokje vanille

Vruchten crèmeux

  • 100 gr vruchtenpuree (bijvoorbeeld frambozenpuree)
  • 85 gr fijne kristalsuiker
  • 100 gr ei
  • 150 gr roomboter
  • 4 blaadjes gelatine

Decoratie

  • Vers fruit
  • Witte chocola

Koningsdag

Bereidingswijze:

Meng de boter, suiker, ei en het zout. Voeg in een kom de Zeeuwse en patentbloem samen met het bakpoeder en koolzuurpoeder. Meng dit kort door het botermengsel. Laat het deeg rusten. Maak ondertussen amandelspijs door de amandelen met de suiker te malen met een foodprocessor tot er een kleverige massa ontstaat. Voeg dan het ei toe en meng het goed door.

Voor de banketbakkersroom maakt u eerst een papje van de suiker, custardpoeder en een scheutje melk. De resterende melk brengt u samen met het vanillestokje aan de kook. Kookt de melk? Doe dan weer een scheutje hete melk in het custardpapje, roer het door en giet het terug in het pannetje. Laat het geheel koken en roer het door. Stort de banketbakkersroom uit op een bord en dek af met folie.

Voor de amandelvulling heeft u 140 gr amandelspijs en 14 gr banketbakkersroom nodig. Verwarm de oven op 180c*. Rol het deeg uit op 6 mm, steek het uit en leg het in een cupcakes bakplaat. Vul de ‘koekjes’ met amandelvulling. Bak de bodems 10 minuten.

Week voor de vruchtencremeux de gelatine in koud water. Breng de vruchtenpuree samen met de suiker aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de eieren toe. Roer het geheel goed door tot er een binding ontstaat. Snijd de boter in blokjes en voeg deze samen met de gelatine door. Roer het geheel goed door. Laat vervolgens de vruchtencremeux afkoelen.

Nadat de bodems gebakken en afgekoeld zijn, de vloeibare cremeux aanbrengen. Vries het geheel in, waardoor u deze gemakkelijk uit de vorm kunt halen. Decoreer naar eigen inzicht en smakelijk eten!

* Oventemperatuur: 180c hetelucht

Diverse kleuren:
Aardbeien/frambozen puree – rood
Bosbessen/cassispuree – blauw
Kokos/lemonpuree – wit
Mandarijnen/wortelpuree – oranje

(Bron: Cas Wolters)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.