Naar cookieinstellingen
Konfijten

Konfijten: zo werkt het en met deze voedingsmiddelen kan het

Het konfijten van vlees en groenten werd vroeger gedaan om de houdbaarheid te verlengen. Dit was voor de tijd dat de koelkast zijn intrede deed. Voor de houdbaarheid is het niet meer nodig, maar het konfijten van vlees, groenten en fruit is nooit weggeweest. Wat is het precies en welke voedingsmiddelen kunt u konfijten?

Langzaam garen om goed te houden

Konfijten is het garen van voedingsmiddelen op lage temperatuur in (dierlijk) vet of suiker. Het vet en de suiker wordt gebruikt om te voorkomen dat bijvoorbeeld het vlees of het fruit uitdroogt. Een ideale manier om producten langer te bewaren. Vroeger toen er nog geen koelkast was, was konfijten een manier om vlees, vis, groenten en fruit langer goed te houden. Maar inmiddels staat in ieder huishouden een koelkast en vriezer en is het om die reden niet meer nodig.

inmaken fermenteren
Lees ook: Fermenteren en inmaken, zijn dat 2 verschillende dingen?

Geeft een extra lekkere smaak

Maar konfijten is niet alleen goed om producten langer te bewaren, het zorgt ook voor een extra lekkere smaak. Want langzaam garen betekent ook dat de smaken de tijd krijgen om tot hun recht te komen. En dat is precies waarom konfijten nog altijd gebruikt wordt als bereidingswijze in de keuken. Het is niet moeilijk, het kost alleen tijd.

Fruit konfijten

Om te beginnen het konfijten van fruit. Dat kan door het te drogen of te koken met veel suiker. Drogen is een langdurig proces. Koken gaat in dat opzicht sneller. De citroen leent zich daar goed voor. Schil de citroen. Verwijder het witte gedeelte van de schil en snijd de schil in dunne reepjes. Meng suiker en water (200 gram suiker en 500 milliliter water voor de schillen van 6 citroenen) en breng op een laag vuur aan de kook. Voeg de citroenreepjes toe als de suiker is opgelost en kook zachtjes voor een minuut of 20. Haal de reepjes voorzichtig uit de pan en leg op een vel bakpapier te drogen. De citroenreepjes zijn nu zacht-zoet van smaak en kunt u in een afgesloten (gesteriliseerde) pot enkele weken bewaren.

Gekonfijte citroen

Boterzachte knoflook

Ook knoflook is zeer geschikt om te konfijten. De knoflook wordt boterzacht van structuur en smaak. Zo kunt u ze makkelijk verwerken door boter, maar ook heerlijk door een salade en over het vlees. Neem hiervoor 2 knoflookbollen. Pel alle tenen. Doe ze in een pan met olijfolie, net zoveel tot de tenen onder staan. Laat op een laag vuur tussen de 35 en 45 minuten garen tot de knoflook goudbruin is. Laat de tenen afkoelen in de olie en doe ze in een (gesteriliseerde) pot. Ze zijn dan in de koelkast enkele weken houdbaar. Niet alleen de knoflook, maar ook de olie is verrukkelijk!

Gekonfijte knoflook

Andere groentes

Ook andere groeten als aubergines, courgettes, uien, artisjok, paprika’s en nog veel meer, kunt u konfijten. Gebruik hiervoor olijfolie en zorg dat de groenten helemaal onder de olie komen te staan. Laat ze langzaam garen, laat de temperatuur niet boven de 90 graden komen, tot ze zacht zijn. U kunt ze direct eten of net als de knoflook in de olie bewaren voor een ander moment.

Vlees en vis

Meest bekend is wel de gekonfijte eend, confit de canard. Maar ook vis als kabeljauw en zalm kunt u konfijten. Door de vis in een pan te doen met veel olie en heel langzaam te garen, droogt hij niet uit en wordt hij vol van smaak. Voeg aan de olie smaakmakers toe, die garen dan net zo langzaam mee en trekken in de vis. Voor vlees geldt precies hetzelfde. Dit neemt wel wat meer tijd in beslag, want het langzaam garen kan wel 3 tot 4 uur duren afhankelijk van het vlees of gevogelte. Gebruik hiervoor dierlijk vet. Op internet zijn diverse recepten te vinden.

(Bron: Culy, Libelle, Elle, Delicious Magazine)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.