Kokosflan
Deze kokosflan is geïnspireerd op de quindim. Dat is een Braziliaans dessert. Als ze uit de vorm komen, dan is het een lust voor het oog. En ze zijn niet alleen mooi om te zien, ze smaken ook heerlijk.
Ingrediënten (voor 8 porties):
- 30 gram zachte boter + extra om in te vetten
- 200 gram kristalsuiker + extra om te bestrooien
- 8 eieren L
- 100 milliliter kokosmelk
- 100 gram geraspte kokos
- 0,5 theelepel vanille-extract (let op: geen vanille-aroma)
Extra nodig:
- 8 flanvormpjes van 10 centimeter doorsnee
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet je de flanvormpjes in met boter, wees niet zuinig, zorg ervoor dat je een dikke laag boter aanbrengt. Bestuif de bakjes royaal met suiker.
Meng de geraspte kokos met de kokosmelk. Voeg de vanille-extract en de boter toe en roer goed door.
Splits de eieren, bewaar het eiwit voor het maken van meringue of botercrème, want deze wordt niet gebruikt in dit recept.
Haal de vlies van de eidooier door ze voorzichtig te zeven. Druk het eigeel niet door de zeef, anders druk je het vlies ook mee. Laat dit even staan. Voeg de suiker toe aan het gezeefde eigeel en meng dit goed met een garde. Voeg het kokosmengsel toe en roer tot alles is opgenomen.
Vul de flanvormpjes tot 2 cm van de rand en zet ze in een grote ovenschaal of braadslede. Vul de ovenschaal met heet water; de vormpjes moeten tot de helft onder water staan. Bak de flans in het midden van de oven in circa 35 minuten of totdat de kokos goudbruin is geworden. Laat circa 30 minuten afkoelen.
Ga langs de randen met een mes om zo de flan los te maken. Haal de flan uit de vormpjes en zet circa 30 minuten in de koelkast.
Geniet ervan!