Naar cookieinstellingen
Wat is beter: koken of stomen?

Koken of stomen? Dit kunt u het beste doen

Er zijn verschillende manieren om groenten te bereiden. En de manier waarop u dit doet, kan verschil maken voor behoud van vitaminen, smaak en structuur. In dit geval nemen we stomen en koken onder de loep, want welke van de 2 bereidingswijzen is eigenlijk beter?

Het verschil tussen stomen en koken

Tijdens het stomen worden groenten gedurende een korte periode gegaard in de damp van heet water. Dit kan bijvoorbeeld in een stoomoven, stoommand of stoompan, maar zeker ook op andere manieren. In tegenstelling tot gekookte groenten worden ze op deze manier niet direct blootgesteld aan water.

Stomen wint het over het algemeen van koken

Volgens het Voedingscentrum blijven voedingsstoffen bij stomen beter behouden dan bij koken. Want hoe langer u eten kookt, hoe meer vitaminen er verloren gaan. Daarnaast heeft gestoomd eten vaak een betere smaak en structuur, dan gekookt voedsel.

Alleen bij een soep of stoofgerecht is dit niet zo erg omdat u het water met de vitaminen alsnog tot u neemt. Ook is het bij een paar groenten volgens 24 Kitchen wel beter om ze te koken, omdat uw lichaam de voedingsstoffen dan beter kan opnemen. Dit zou bijvoorbeeld het geval zijn bij spinazie en wortel waar bètacaroteen in zit (uw lichaam zet deze stof om in vitamine A).

Koken natuurlijk nog steeds een gezonde optie

Al blijven voedingsstoffen bij stomen beter behouden, ook koken is natuurlijk nog steeds een gezonde optie. Zeker wanneer u zich aan de juiste tijden houdt. Daarnaast zijn er nog een paar andere tips, om bij koken zoveel mogelijk van de voedingsstoffen te blijven profiteren:

  • Snijd de groenten zo min mogelijk. Dan blijven er meer vitamines behouden
  • Gebruik niet meer water dan nodig is
  • Gebruik het kookvocht, waar de vitaminen in zitten, indien mogelijk voor een jus of saus.
voorgesneden groente
Lees ook: Zitten er minder vitamines in voorgesneden groente?

(Bron: Voedingscentrum, 24 Kitchen, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Dirck says:

    Welke Hoge druk pan?
    De oude was mooie maar de nieuwe Tefal heeft hoge en lagere druk voor stomen.
    Taai vlees is eerder dus Energie zuinig en bietjes kan op de lagere stand goed gaar worden.

    De oude uit 1996 was geen nieuwe rubbers meer voor helaas….
    van goed naar lage druk pan.
    Zowel op Gas als Inductie zal een Hoge druk pan zuiniger en sneller zijn.
    Dat er ook meer smaak over bleef, ’t kan niet weg dus condenseerde weer en niet water verdunde dat je weg spoelde!

    Maar in normale pan gekookte?
    Dat is prima water met smaakje voor de soep!
    Na aardappels geen gewone maar zachte crème soep gekregen!

    We moeten niet alle afval als afval afvoeren!
    De koffie is na gebruik de prut prima voor planten.
    en compost toilet in Camper, prima voor zelf bemeste groente!
    Geen groene bak maar eigen hoop achter in de tuin en nee, U ruikt niets.
    Groene bak stinkt veel erger en is nu schoon en opslag tuingereedschap.
    Kar op wieltjes en waterdicht!

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.