Koken met Sandra: vegetarische erwtensoep
Publicatiedatum: 11 januari 2024
Het past perfect bij koud winterweer: erwtensoep. In de klassieke versie gaan diverse soorten vlees. Maar Sandra Ysbrandy maakt een vegetarische versie, met lekker veel groenten. En ze deelt ook nog haar recept voor roggenbroodtorentjes voor erbij.
Ingrediënten, voor 6 personen:
- 500 gram spliterwten
- 1,5 liter groentebouillon
- 2 laurierblaadjes
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 eetlepel roomboter
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 stengels bleekselderij
- 1 winterwortel
- 2 prei
- 0,5 knolselderij
- 1 pastinaak
- 1 bos bladselderij
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel kerriepoeder
- zout, peper
Bereiding erwtensoep
Spoel de spliterwten. Breng de groentebouillon aan de kook. Voeg spliterwten en laurier toe. Kook in ongeveer 90 minuten gaar.
Snipper een ui. Verwarm olijfolie in een grote soeppan. Bak hierin de ui glazig. Snijd ondertussen alle groenten in kleine blokjes. Voeg roomboter toe aan de ui. Zodra de boter gesmolten is voeg je eerst knoflook en bleekselderij toe, na een paar minuten achtereenvolgens wortel, prei, knolselderij en pastinaak. Zorg dat alle groenten lekker gebakken worden. Dat geeft smaak aan je soep.
Snijd de bladselderij klein en voeg samen met tijm en kerriepoeder toe. Als de groenten beetgaar zijn mogen de spliterwten en de bouillon erbij. Laat zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout.
Bij de erwtensoep smaken roggenbroodtorentjes erg lekker.
Ingrediënten:
- 6 plakjes roggebrood (liefst van de bakker)
- 100 gram roomkaas
- 10 gedroogde tomaatjes op olie
- 2 theelepels Dijonmosterd
- 4 cornichons, fijngesneden (kleine augurken)
Bereiding roggebroodtorentjes
Doe de roomkaas in een kom. Snijd de gedroogde tomaatjes heel fijn. Doe samen met de mosterd en cornichons in de kom en meng met een vork. Smeer twee roggenbroodplakjes in met de roomkaas. Leg deze bovenop elkaar en dek af met een derde plak roggenbrood. Snijd nu in blokjes. Serveer bij de erwtensoep.
Sandra Ysbrandy is elke donderdag te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina.
(Bron en foto: Sandra Ysbrandy)