Koken met Sandra: Thaise broccolisoep met tofusalade
Publicatiedatum: 15 augustus 2024
Koken zonder zakjes en pakjes, dat is wat Sandra Ysbrandy het liefst doet. Deze Thaise broccolisoep met tofusalade behoort daar ook bij. Met lekker veel groenten en een vegetarische salade erbij.
Ingrediënten, voor 4 personen
- 250 gram tofu
- 500 gram broccoli
- 1 groentebouillonblokje
- 400 milliliter kokosmelk
- 200 gram spinazie
- 20 gram koriander
- 2 limoen (1 voor de dressing)
- 2 eieren
- 50 gram sesamzaad
- 50 gram volkorenbloem
- 2 eetlepels kokosolie
- Een kwart komkommer
- 2 stengels bosui
- 150 gram winterpeen
- 1 theelepel sambal
- 1 eetlepel honing
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 little gem (sla)
Bereidingswijze Thaise broccolisoep
Wikkel de tofu in een theedoek, zet er iets zwaars op zodat het meeste vocht eruit trekt. Snijd de broccoli in roosjes. Kook de broccoli met 800 milliliter water en het groentebouillonblokje in 10 minuten gaar. Voeg de kokosmelk, spinazie en de helft van de koriander toe en maal met de staafmixer fijn. Breng op smaak met peper, zout en limoensap.
Snijd intussen de tofu in blokjes van ongeveer 1 centimeter. Splits de eieren, doe het eiwit in een diep bord en klop met een klein scheutje water los. Strooi de sesamzaad in een 2e diep bord en de bloem in een 3e diep bord. Wentel de tofu eerst door de bloem, vervolgens door het eiwit en als laatst door de sesamzaad. Verhit de kokosolie in een koekenpan en bak de tofu in ongeveer 10 minuten knapperig. Schep regelmatig om.
Halveer intussen de komkommer in de lengte, schraap de zaadlijsten met een lepel eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes van ongeveer 1 centimeter. Snijd de bosui in dunne schuine ringetjes, snijd de wortel in zo dun mogelijke reepjes (julienne). Snijd de rest van de koriander fijn. Haal de bladeren van de little gem los. Pers het sap van 1 limoen boven een bakje uit en roer de sambal, honing en olijfolie erdoor.
Verdeel de little gem, komkommer, bosui en tofu over een schaal. Besprenkel met de dressing en garneer met de koriander. Serveer de salade bij de soep.
Tip van Sandra
Garneer de soep eventueel met fijngesneden koriander en druppels extra vierge olijfolie.
Sandra Ysbrandy is elke donderdag te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina.
(Bron en foto: Sandra Ysbrandy)