Koken met Sandra: snelle soto
Publicatiedatum: 16 mei 2024
Soto is een Indonesische kippensoep. Normaal gesproken moet de kip lange tijd in bouillon garen. Maar Sandra Ysbrandy maakt een snellere versie. Zo kunt u sneller genieten van deze heerlijke soep. Ook maakt zij deze versie zonder bouillonblokjes, wat in het originele recept wel gebruikt wordt.
Ingrediënten, voor 4 personen
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 4 centimeter gember
- 2 theelepels kurkuma
- 2 theelepels gemalen laos
- 1 kleine winterpeen
- 0,5 kleine spitskool
- 150 gram sperziebonen
- 2 eetlepels olijfolie
- 400 gram kipdijfilet
- 4 eieren
- 200 gram volkorenrijst of volkoren noodles
- 1 citroen
- 4 takjes bladselderij
- 1,2 liter water
Bereiding snelle soto
Pel de uien en snijd in grove stukken. Verwijder het velletje van de knoflook. Schil de gember. Maal de ui, knoflook, gember, kurkuma en laos in een hakmolentje fijn tot een dikke pasta.
Schil de winterpeen en snijd in dunne schuine plakjes. Snijd de spitskool in dunne reepjes. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze.
Verhit de olie in een pan en bak de kip rondom aan. Haal de kip uit de pan en fruit het kruidenmengsel 3 minuten in het bakvet van de kip. Voeg de kip, groenten en 1,2 liter water toe. Breng aan de kook en kook in 10 minuten gaar.
Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Kook de eieren in 8 minuten hard. Spoel onder koud stromend water, pel en halveer ze.
Haal de kip uit de pan en pluk met 2 vorken uit elkaar. Breng de soep goed op smaak met zout (je gebruikt geen bouillonblokje) en citroensap. Roer de geplukte kip erdoor.
Pluk de selderij van de takjes en hak grof. Verdeel de rijst over 4 kommen. Schenk de soep erover en garneer met bladselderij. Geniet van deze snelle soto!
Sandra Ysbrandy is elke donderdag te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina.
(Bron en foto: Sandra Ysbrandy)