Koken met Sandra: ratatouille met mediterrane ovengroenten
Publicatiedatum: 7 november 2024
Het hoofdingrediënt van ratatouille is groente. En dat kan van alles zijn. Dat maakt dit gerecht ideaal, want u kunt met de seizoenen mee eten. Sandra Ysbrandy maakt een ratatouille van mediterrane groenten. Heerlijk, met rijst erbij.
Ingrediënten(voor 4 personen):
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1 rode paprika
- 500 gram tomaten
- 2 rode uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepels oregano
- peper en zout
- 300 gram zilvervliesrijst
- 250 gram grote witte bonen
- 30 gram roomboter
- 10 takjes basilicum
- 80 gram Parmezaanse kaas
Bereidingswijze van de ratatouille:
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Snijd de courgette en aubergine in blokjes van ca. 2 cm. Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadjes met de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in grove stukken. Snijd de tomaten in kwarten en de ui in kleine partjes.
Verdeel de courgette, aubergine, paprika, tomaten en ui over een bakplaat bekleed met bakpapier. Leg de teentjes knoflook in het velletje erbij. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met oregano, peper en eventueel zout. Rooster 30 minuten in de oven.
Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet de witte bonen af en spoel af onder koud stromend water. Smelt roomboter in een koekenpan en bak hierin de witte bonen goudbruin en krokant. Bestrooi met peper en zout.
Pluk de basilicumblaadjes van de takjes. Haal de groenten uit de oven. Plet een paar tomaten op de bakplaat, zodat het tomatensap eruit loopt en mengt met de groenten. Knijp de knoflooktenen uit boven de groenten en hussel.
Verdeel de rijst over diepe borden. Schep de groenten erbovenop. Garneer met de witte bonen en het basilicum. Rasp de Parmezaanse kaas erover.
Tip: maak een extra portie ratatouille. Heerlijk op een wrap, of in een omelet, soep of pasta.
Sandra Ysbrandy is elke donderdag te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina.
(Bron en foto: Sandra Ysbrandy)