Koken met Sandra: pannenkoek met biet en makreel
Publicatiedatum: 27 juli 2023
De oer-Hollandse pannenkoek met melk en witte bloem is niet echt gezond te noemen. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om een verantwoorde pannenkoek te bakken, gemaakt van volkoren, haver, of amandelmeel of een mengsel van banaan en ei. Ook het beleg kan gezonder. Kies voor kleurrijke groenten en deze lekkere makreelspread.
Ingrediënten, voor 4 personen:
- 300 gram volkorenmeel
- 1 theelepel zout
- 2 eieren
- 3 eetlepel olijfolie
- 400 gram wortel
- 500 gram voorgekookte rode biet
- 1 hele makreel (gerookt)
- 1 bosje bieslook
- 100 gram Griekse yoghurt (10 procent vet)
- Peper
- 100 gram (baby)spinazie
Bereiding pannenkoek
Doe het volkorenmeel, zout en de eieren in een kom. Voeg net zoveel water toe tot u een mooi glad pannenkoekenbeslag krijgt. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak 4 pannenkoeken.
Schil intussen de wortel en rasp grof. Snijd de biet in blokjes van 1 centimeter.
Maak de makreel schoon, pluk het visvlees van de graat en doe in een kom (let op de graatjes). Schep de bieslook en de Griekse yoghurt met een vork door de makreel. Meng goed en breng op smaak met peper.
Verdeel de (baby) spinazie en geraspte wortel over de helft van elke pannenkoek. Schep de makreel erop en garneer met blokjes biet. Vouw de pannenkoek dubbel en serveer.
Tip: heeft u wat over van de makreelspread? Lekker op een volkoren boterham met plakjes komkommer. Of als borrelhapje.
Sandra Ysbrandy is elke donderdag te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Het fragment is hier terug te luisteren. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina.
(Bron: Sandra Ysbrandy, foto: Mitchell van Voorbergen)