Koken met Sandra: linzen bobotie.

Koken met Sandra: linzen bobotie (zonder vlees en zuivel)

Tijdens de Week zonder Vlees & Zuivel maakt Sandra Ysbrandy een Zuid-Afrikaanse bobotie. Normaal wordt dit gemaakt met gehakt, maar deze week maakt Sandra het met linzen. En de bechamelsaus die erover gaat is normaal een romige saus van boter, melk en bloem. Deze versie wordt gemaakt met kikkererwtenmeel, olijfolie en amandelmelk.

Ingrediënten, voor 4 personen

  • 100 gram groene linzen (gedroogd)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 300 gram sperziebonen
  • 2 appels (bijv. Elstar)
  • 2,5 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel kerrie
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 theelepels kurkuma
  • 0,5 citroen
  • 50 gram rozijnen
  • 500 milliliter amandelmelk
  • 4 eetlepels kikkererwtenmeel
  • 30 gram roomboter
  • 3 blaadjes laurier

Benodigdheden

  • ovenschaal (15 x 20 cm)

Bereiding linzen bobotie

Verwarm de ovengrill voor op 200 graden. Kook de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Snijd de knoflook fijn. Snipper de ui. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze. Schil de appels, snijd in vieren, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes van ongeveer 2 centimeter.

Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan met deksel en bak de ui, knoflook, kerrie, kaneel en 1 theelepel kurkuma 3 minuten. Voeg de sperziebonen met de appel toe en schenk 200 milliliter kokend water erbij. Stoof met de deksel op de pan in 5 tot 10 minuten beetgaar. Schep de linzen erdoor, breng op smaak met citroensap en zet het vuur laag.

Smelt intussen voor de bechamel de boter in een pannetje. Voeg 1 theelepel kurkuma toe en bak 1 minuut. Voeg de kikkererwtenmeel toe en bak al omscheppende 3 minuten. En voeg de melk toe en roer met een garde glad. Breng op smaak met peper en zout.

Schep het linzenmengsel erin en schenk de saus erover. Leg de laurierblaadjes erop en grill 10 minuten in de oven goudbruin.

Tip: lekker met zilverliesrijst en een groene salade

Sandra Ysbrandy is elke donderdag te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina

(Bron en foto: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie