Lijnzaadcrackers met rucola-cashewdip op een bord.

Koken met Sandra: lijnzaadcrackers met rucola-cashewdip

Lijnzaadcrackers zijn koolhydraatarm en daarmee een goede vervanging voor wie minder brood wil eten. Het is vrij eenvoudig om zelf te maken, u heeft er alleen even de tijd voor nodig. Met dit recept maakt u ook nog een rucola-cashewdip. Dat maakt het een vullende lunch of tussendoortje.

Ingrediënten, voor ongeveer 16 stuks

  • 120 gram lijnzaad
  • 60 gram hennepzaad
  • 30 gram zonnebloempitten
  • 30 gram pompoenpitten
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 0,5 theelepel zeezout
  • 300 milliliter water
  • 175 gram cashewnoten
  • 85 gram rucola
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel tahin
  • 100 milliliter olijfolie extra vierge
  • 0,5 citroen
  • 40 gram alfalfa

Bereiding lijnzaadcrackers

Meng de lijnzaad, hennepzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, zout en water in een kom. Laat het mengsel 1 uur afgedekt met vershoudfolie staan.

Doe de cashewnoten in een kom en wel 1 uur in heet water (tot ze net onder staan).

Verwarm de oven voor op 150 graden. Verdeel het lijnzaadmengsel met de achterkant van een lepel gelijkmatig over een bakplaat met bakpapier. Snijd in de vorm van crackers en bak 60 minuten in de oven.

Giet de cashewnoten af en doe samen met de rucola, knoflook, tahin, olijfolie en citroensap in een keukenmachine en maal fijn. Voeg eventueel een scheutje water toe en breng op smaak met peper en zout.

Haal de lijnzaadcrackers uit de oven, snijd op de voorgesneden lijnen in crackers en laat afkoelen. Verdeel de spread over de crackers en garneer met alfalfa.

Tip van Sandra

U kunt de crackers goed bewaren in een luchtdicht afgesloten bakje of weckpot.

Sandra Ysbrandy is elke donderdag te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina

(Bron en foto: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie