Naar cookieinstellingen
Koken met Sandra: huzarensalade met rode biet en mosterdmayonaise.

Koken met Sandra: huzarensalade van rode biet en mosterdmayonaise

Een traditionele huzarensalade kan best machtig zijn. Het is een salade met aardappel, vlees en augurk. Het wordt geserveerd als voorgerecht, tussen de middag of als bijgerecht bij het diner. Sandra Ysbrandy maakt er een lichtere versie van, met rode biet, kleine augurken en een mosterd mayonaise.

Ingrediënten, voor 4 personen

  • 2 rode bieten (vers of voorgekookt, zie tip onderaan)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel fijne mosterd
  • 1 ei
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 250 milliliter zonnebloemolie
  • 10 takjes verse tijm
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 2 eetlepel zonnebloempitten
  • 1 sjalot
  • 6 cornicons (cocktail augurken of kleine augurken)
  • 0,5 Granny smith
  • 2 sneetjes volkoren brood
  • 0,5 zakje gemengde sla (à 85 gram)
  • 60 gram oude kaas

Extra nodig

  • steekring (⌀ 8 cm)

Bereiding huzarensalade

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Leg de bieten in een ovenvaste pan, giet 1 eetlepel olijfolie erover en bestrooi met zout en peper. Doe een deksel op de pan en pof de bieten 60 minuten in de oven.

Splits voor de mosterdmayonaise het ei en doe de helft van de eigeel in een kom (de rest wordt niet gebruikt). Voeg de fijne mosterd en azijn toe en klop met een garde door elkaar. Schenk al kloppende met een garde druppelsgewijs de olijfolie erbij tot er een stevige mayonaise ontstaat. Ris de tijm van de takjes en roer samen met de grove mosterd erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de zonnebloempitten 3 minuten. Schil de bieten en snijd in blokjes van ongeveer 0,5 centimeter. Snipper de sjalot zo fijn mogelijk. Snijd de cornichons en appel in blokjes van ongeveer 5 centimeter. Meng de zonnebloempitten, biet, sjalot, cornichons en 2 eetlepels mosterdmayonaise in een kom door elkaar.

Snijd het brood in lange repen. Bestrijk met olijfolie en bak in een koekenpan rondom knapperig.

De opmaak van het bord met de rode biet huzarensalade

Zet de steekring in het midden van het bord en schep een kwart van de bietentartaar erin.  Druk met de achterkant van een lepel goed aan en verwijder de ring. Maak zo nog 3 borden op. Leg een handje sla op de tartaar. Lepel nog wat mosterdmayonaise er overheen. Rasp de kaas erover en serveer met de broodsoldaatjes.

Tip

U kunt ook voorgegaarde bieten gebruiken. Sandra vindt de smaak van bieten het lekkerst als ze in de oven gepoft worde. Maar u kunt in dit gerecht ook kiezen voor gekookte bieten.

Sandra Ysbrandy is elke donderdag te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina

(Bron en foto: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.