Naar cookieinstellingen
Een huzarensalade op de manier van Sandra Ysbrandy.

Koken met Sandra: huzarensalade

De klassieke huzarensalade wordt gemaakt met aardappel, vlees en augurk. Maar Sandra Ysbrandy geeft er een eigen twist aan en maakt ‘m zonder vlees. Extra leuk: u maakt ook zelf mayonaise met dit recept!

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 2 gekookte bieten
  • 1 vastkokende aardappel
  • 75 gram belegen kaas
  • 1 komkommer
  • 4 eetlepels cornichons (mini augurken)
  • 1 sjalot
  • Peper en zout

Voor de tijmmayonaise

  • 1 theelepel mosterd
  • 0,5 eigeel
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 250 milliliter zonnebloemolie
  • 10 takjes verse tijm
  • Peper en zout

Bereiding huzarensalade

Kook de eieren in 8 minuten hard.

Maak de mayonaise in een grote kom waar straks ook de groenten in passen. Meng mosterd, eigeel, zout en peper met een garde. Giet langzaam de olie erbij en roer tot er een stevige mayonaise is ontstaan. Voeg azijn toe en breng op smaak met extra peper of zout. Rits de blaadjes tijm van de takjes en hak met je mes fijn. Voeg toe aan de mayonaise. Doe 4 eetlepels mayonaise in een apart bakje. Hiermee overgieten we straks de huzarensalade.

Breng water en een snuf zout in een pan aan de kook. Snijd de aardappel in plakken en daarna in kleine blokjes. Kook de aardappelblokjes in een paar minuten beetgaar. Laat uitlekken op een theedoek. Snijd de bieten in kleine blokjes (net zo groot als de aardappel). Snijd de komkommer in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd in repen en daarna in kleine blokjes. En snijd tot slot de sjalot heel fijn. Doe sjalot, biet-, aardappel-, en komkommerblokjes in de kom bij de mayonaise.

Snijd de cornichons (houdt een paar cornichons achter om mee te garneren) en kaas in kleine blokjes en voeg toe aan de salade. Meng alles en breng op smaak met peper en zout.

Maak het bord op

Leg in het midden van het bord wat huzarensalade. Gebruik hiervoor eventueel een kookring. Snijd de eieren doormidden en leg een helft met de dooier naar beneden op de salade. Overgiet met de resterende mayonaise.  Garneer met paprikapoeder en cornichons.

Tips van Sandra

Bieten kunt u gekookt en gevacümeerd kopen. Sandra vindt het zelf het lekkerst om rauwe bieten in de oven te poffen. Dit gaat heel eenvoudig door de bieten met schil in een pan met dikke bodem en deksel 30 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven te zetten. Wanneer u er na 30 minuten (afhankelijk van de grootte van de bieten) makkelijk met een mes in kunt prikken zijn ze gaar.

Last van rode handen? Smeer uw handen in met citroensap. Laat even intrekken en spoel af. Herhaal tot ze schoon zijn.

rode handen
Lees ook: Zo voorkomt u rode handen na het snijden van bietjes

Sandra Ysbrandy is elke donderdag te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina

(Bron en foto: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.