Een huzarensalade op de manier van Sandra Ysbrandy.

Koken met Sandra: huzarensalade

De klassieke huzarensalade wordt gemaakt met aardappel, vlees en augurk. Maar Sandra Ysbrandy geeft er een eigen twist aan en maakt ‘m zonder vlees. Extra leuk: u maakt ook zelf mayonaise met dit recept!

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 2 gekookte bieten
  • 1 vastkokende aardappel
  • 75 gram belegen kaas
  • 1 komkommer
  • 4 eetlepels cornichons (mini augurken)
  • 1 sjalot
  • Peper en zout

Voor de tijmmayonaise

  • 1 theelepel mosterd
  • 0,5 eigeel
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 250 milliliter zonnebloemolie
  • 10 takjes verse tijm
  • Peper en zout

Bereiding huzarensalade

Kook de eieren in 8 minuten hard.

Maak de mayonaise in een grote kom waar straks ook de groenten in passen. Meng mosterd, eigeel, zout en peper met een garde. Giet langzaam de olie erbij en roer tot er een stevige mayonaise is ontstaan. Voeg azijn toe en breng op smaak met extra peper of zout. Rits de blaadjes tijm van de takjes en hak met je mes fijn. Voeg toe aan de mayonaise. Doe 4 eetlepels mayonaise in een apart bakje. Hiermee overgieten we straks de huzarensalade.

Breng water en een snuf zout in een pan aan de kook. Snijd de aardappel in plakken en daarna in kleine blokjes. Kook de aardappelblokjes in een paar minuten beetgaar. Laat uitlekken op een theedoek. Snijd de bieten in kleine blokjes (net zo groot als de aardappel). Snijd de komkommer in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd in repen en daarna in kleine blokjes. En snijd tot slot de sjalot heel fijn. Doe sjalot, biet-, aardappel-, en komkommerblokjes in de kom bij de mayonaise.

Snijd de cornichons (houdt een paar cornichons achter om mee te garneren) en kaas in kleine blokjes en voeg toe aan de salade. Meng alles en breng op smaak met peper en zout.

Maak het bord op

Leg in het midden van het bord wat huzarensalade. Gebruik hiervoor eventueel een kookring. Snijd de eieren doormidden en leg een helft met de dooier naar beneden op de salade. Overgiet met de resterende mayonaise.  Garneer met paprikapoeder en cornichons.

Tips van Sandra

Bieten kunt u gekookt en gevacümeerd kopen. Sandra vindt het zelf het lekkerst om rauwe bieten in de oven te poffen. Dit gaat heel eenvoudig door de bieten met schil in een pan met dikke bodem en deksel 30 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven te zetten. Wanneer u er na 30 minuten (afhankelijk van de grootte van de bieten) makkelijk met een mes in kunt prikken zijn ze gaar.

Last van rode handen? Smeer uw handen in met citroensap. Laat even intrekken en spoel af. Herhaal tot ze schoon zijn.

rode handen
Lees ook: Zo voorkomt u rode handen na het snijden van bietjes

Sandra Ysbrandy is elke donderdag te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina

(Bron en foto: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie