Koken met Sandra: groene gazpacho met knoflookcroutons
Publicatiedatum: 3 oktober 2024
Gazpacho is een koude soep, gemaakt met geblendeerde groenten. Het wordt vooral ’s zomers gegeten in Spanje en Portugal, omdat het verfrissend en koud is. De bekendste versie is met tomaat, komkommer en knoflook. Sandra Ysbrandy maakt een groene gazpacho met tuinerwten!
Ingrediënten, voor 4 personen
- 1 bio groentebouillonblokje
- 1 doos tuinerwten (800 gram, uit de diepvries)
- 1 komkommer
- 1 bos bosui
- 2 avocado’s
- 20 gram bieslook
- 2 teentjes knoflook
- 4 sneetjes volkorenbrood
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel korianderzaad
- 125 gram biologische zure room
Extra nodig
- blender
Bereidingswijze groene gazpacho
Breng 750 milliliter water met het groentebouillonblokje aan de kook en laat al roerende oplossen. Voeg de tuinerwten toe en zet het vuur uit.
Halveer de komkommer in de lengte en snijd in grove stukken. Verwijder de steelaanzet van de bosui en snijd in grove stukken. Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schep het vruchtvlees uit de schil. Verwijder het velletje van de knoflook.
Schenk de bouillon met erwten in een blender. Voeg de komkommer, bosui, avocado, bieslook en 1 teentje knoflook toe en maal fijn. Breng op smaak met citroensap, peper en eventueel zout en zet in de koelkast tot gebruik.
Snijd het brood in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Snijd de rest van de knoflook fijn. Verhit 4 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de knoflook, komijnzaad en korianderzaad 1 minuut op laag vuur. Voeg het brood toe en bak in 5 minuten al omscheppende knapperig. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de soep over 4 kommen. Roer de zure room met een scheutje water los en drizzle over de soep. Besprenkel met olijfolie en strooi de croutons erover.
Sandra Ysbrandy is elke donderdag te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina.
(Bron en foto: Sandra Ysbrandy)