Koken met Sandra: Griekse burgers met tzatziki.

Koken met Sandra: Griekse burgers met tzatziki

In Koken met Sandra maakt Sandra Ysbrandy gezonde versies van guilty pleasures. Gerechten die heerlijk zijn, maar eigenlijk niet zo goed voor ons. Deze week zijn het Griekse burgers. Zonder vlees, maar met groente. Het recept zorgt voor 12 burgertjes, genoeg voor 4 personen. 

Ingrediënten, voor 4 personen

Burgers

  • 2 courgette
  • 230 gram zwarte bonen (uit een pot)
  • 1 ei
  • 100 gram havermout
  • 4 gedroogde tomaten in olie
  • 150 gram feta
  • Peper en zout
  • 3 eetlepels olijfolie

Tzatziki

  • 1 komkommer
  • 2 bosui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepel citroensap
  • 200 gr Griekse yoghurt
  • Peper en zout

Bereiding Griekse burgers

Snijd de courgette doormidden en rasp beide helften in een kom. Bestrooi met een beetje zout en knijp het overtollige vocht eruit. Snijd de gedroogde tomaten fijn. Spoel de zwarte bonen goed af. Verkruimel de feta.

Voeg zwarte bonen, ei, havermout, tomaten en feta toe bij de courgetterasp en meng goed. Vorm 12 balletjes van de het mengsel en druk ze plat tot burgers. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de burgers ongeveer 5 minuten aan elke kant op middelhoog vuur.

Tzatziki maken

Snijd ondertussen voor de tzatziki de komkommer doormidden en verwijder de zaadlijsten met een lepel, rasp de komkommer boven een kom. Snijd de bosui in dunne ringetjes. Voeg de bosui, knoflook, olijfolie, citroensap en Griekse yoghurt toe en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.

Dip de burgers in de tzatziki. Lekker met een salade.

Sandra Ysbrandy is elke donderdag te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina

(Bron: Sandra Ysbrandy. Foto: Mitchell van Voorbergen)

Geef een reactie