Appelmoestrifle van Sandra Ysbrandy.

Koken met Sandra: appelmoestrifle

Wanneer appelmoes gemaakt wordt, kiezen de meeste mensen ervoor om de appels eerst te schillen en het klokhuis te verwijderen. Maar Sandra Ysbrandy doet dit niet. In de schil en de pitjes zit namelijk de stof pectine. Dit zijn fermenteerbare vezels die voedsel zijn voor goede bacteriën in de darmen. En dat ondersteunt weer het immuunsysteem. Daarom extra goed om deze appelmoestrifle eens te maken!

Sandra Ysbrandy maakt dit recept zonder toegevoegde suiker. Volgens haar is dat namelijk niet nodig!

Ingrediënten, voor 4 personen

  • 6 friszure appels (zoals Elstar of Jonagold)
  • 1 kaneelstokje
  • Sap van 0,5 citroen
  • 8 eetlepels Griekse yoghurt

Havercrumble

  • 150 gram havervlokken
  • 50 gram roomboter
  • 125 gram amandelmeel
  • 2 eetlepels honing
  • Snuf zout

Benodigdheden

  • Passevite (draaizeef) of grove zeef

Bereiding appelmoestrifle

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe alle ingrediënten voor de havercrumble in een kom en meng met je handen tot grove kruimels. Verdeel over de bakplaat en zet 10 minuten in de oven tot de crumble goudbruin en krokant is. Haal uit de oven en laat afkoelen. De havercrumble blijft lekker krokant in een luchtdicht afgesloten bakje of weckpot.

Was de appels, verwijder het steeltje en snijd in vieren. Doe de appelparten en het kaneelstokje in een pan en breng met een paar eetlepels water en het sap van een halve citroen aan de kook. Zet, zodra het kookt, het vuur lager. Doe de deksel op de pan en kook de appels in 15 minuten tot moes. Verwijder het kaneelstokje.

Haal de appels door de passevite (draaizeef) of een grove zeef. Bewaar de appelmoes in een weckpot in de koelkast.

Schep voor de trifle eerst een eetlepel yoghurt in een glas, leg daarop een eetlepel appelmoes en wat havercrumble. Herhaal dit voor de tweede laag. Heerlijk als verwentoetje!

Sandra Ysbrandy is elke donderdag te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina

(Bron en foto: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie