Andijviestamppot met tempé spekjes en ingelegde ui.

Koken met Sandra: andijviestamppot met tempé spekjes

Een Hollandse andijviestamppot, maar dan met een Aziatische twist. Sandra Ysbrandy vervangt de speklapjes die er normaal bij horen door (vegetarische) tempé spekjes te maken. En de puree maakt ze wat lichter, door minder aardappelen te gebruiken en knolselderij en paksoi als extra groente toe ge voegen. Smullen maar!

Ingrediënten, voor 4 personen

Stamppot

  • 500 gram aardappelen
  • 500 gram knolselderij
  • 500 gram andijvie
  • 1 paksoi
  • 50 gram roomboter
  • 100 milliliter volle melk
  • Peper en zout

Tempe spekjes

  • 250 gram tempé
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel (rijst)azijn
  • 2 theelepels sambal
  • 3 eetlepels honing
  • Olijfolie

Garneren

  • ingelegde rode ui (zie onderaan hoe u dit zelf kunt maken)
  • geroosterde sesamzaadjes
  • koriander

Bereiding andijviestamppot

Schil de aardappelen en knolselderij en snijd in gelijke stukken. Kook in water met zout in ongeveer 15 minuten gaar.

Meng ondertussen alle ingrediënten voor de marinade van de tempéspekjes. Snijd de tempé in plakken van 0,5 centimeter en vervolgens in dunne reepjes. Bak de reepjes in een flinke laag olie in een koekenpan goudbruin. Giet de marinade erover, als de plakken goudbruin kleuren. Laat de saus rustig inkoken en mooi om de tempé reepjes heen glaceren.

Was de andijvie en paksoi en snijd in dunne reepjes. Giet de aardappelen en knolselderij af en doe er een klontje roomboter, de melk en wat peper bij. Stamp met een pureestamper fijn. Schep de andijvie en paksoi door de puree. Verdeel de spekjes erover. En klaar is de andijviestamppot!

Garneer naar wens met ingelegde rode ui, geroosterde sesamzaadjes en koriander.

Ingelegde rode ui

Snijd 2 rode uien in dunne ringen en doe ze in een weckpot. Voeg 1 eetlepel honing toe en een snuf zout. Giet er appelazijn op en hussel. Druk de uien met een lepel naar beneden tot ze onder het vocht staan. Laat minimaal 15 minuten marineren. In de koelkast zijn de uien 2 weken houdbaar.

Sandra Ysbrandy is elke donderdag te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina

(Bron en foto: Sandra Ysbrandy.)

Geef een reactie