Koken met Sandra: 4 verschillende soorten spreads voor op brood
Publicatiedatum: 10 april 2025
Broodbeleg is er in diverse soorten en maten. Maar sommigen bevatten veel suikers en e-nummers. Maak daarom eens zelf broodbeleg. Sandra Ysbrandy geeft 4 verschillende soorten spreads voor op brood: broccolispread, wortelspread, bietenspread en aardbeienspread.
Alle spreads zijn voor 4 personen. De spreads zijn in de koelkast minstens een week houdbaar in een luchtdicht afgesloten (weck)pot.
1. Broccolispread
Ingrediënten
- 100 gram broccoli
- 200 gram doperwten (diepvries)
- 1 avocado
- sap van een 1 citroen
- 4 takjes munt
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 100 gram feta
- peper en zout
- 4 sneetjes volkorenbrood
Bereidingswijze broccolispread
Snijd de broccoli in kleine roosjes. Doe ze in een pan met een bodempje water, breng aan de kook en gaar de broccoli met het deksel op de pan in 4 minuten gaar. Voeg na 2 minuten de doperwten toe.
Giet de broccoli en doperwten af en laat ze afkoelen onder koud stromend water. Zo garen de groenten niet door en blijven ze er mooi frisgroen uitzien.
Schil de avocado en verwijder de pit. Doe de broccoli, doperwten, avocado, het citroensap, de muntblaadjes en olijfolie in een keukenmachine, en meng goed.
Verkruimel de feta, schep hem door de spread en breng op smaak met peper en eventueel zout. Smeer de broccolispread op dikke sneetjes volkorenbrood.
2. Wortelspread
Ingrediënten
- 2 gele paprika’s
- 300 gram wortel
- 10 takjes koriander
- 0,5 citroen
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- peper en zout
- 4 sneetjes volkorenbrood
- 40 gram Parmezaanse kaas
Bereidingswijze wortelspread
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Halveer de paprika’s in de lengte, verwijder de zaadjes met de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in grove stukken. Schil de wortel en snijd in plakjes. Verdeel de groenten over een bakplaat met bakpapier, besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en rooster 20 tot 25 minuten in de oven.
Doe de geroosterde paprika, wortel en koriander in een keukenmachine. Pers de citroen erover uit en schenk de rest van de olijfolie erbij. Maal grof en breng op smaak met peper en eventueel zout. Smeer de wortelspread op dikke sneetjes volkorenbrood. Lekker met geraspte Parmezaanse kaas erover.
3. Bietenspread
Ingrediënten
- 100 gram voorgekookte rode biet
- 150 gram pastinaak
- 8 takjes dille
- 60 gram geitenkaas
- 0,5 citroen
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- peper en zout
- 4 sneetjes volkorenbrood
Bereidingswijze bietenspread
Snijd de voorgekookte rode biet in vieren. Schil de pastinaak en snijd in plakjes. Doe de biet en pastinaak in een keukenmachine.
Voeg de dille en geitenkaas toe. Pers de citroen erover uit en schenk de olijfolie erbij. Maal fijn en breng op smaak met peper en eventueel zout. Smeer de bietenspread op dikke sneetjes volkorenbrood.
4. Aardbeienspread
Ingrediënten
- 250 gram aardbeien
- 150 gram rijpe cherrytomaten
- 4 takjes basilicum
- 2 eetlepels chiazaad
- 0,5 citroen
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- peper en zout
- 4 sneetjes volkorenbrood
- 4 eetlepels cottage cheese
Bereidingswijze aardbeienspread
Doe 250 gram aardbeien, cherrytomaten, het basilicum en chiazaad in een keukenmachine. Pers de citroen erover uit en schenk de olijfolie erbij. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Pureer fijn en laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
Smeer de aardbeienspread op dikke sneetjes volkorenbrood. Lekker met een lepel cottage cheese en wat plakjes aardbei.
Sandra Ysbrandy is elke donderdag te horen in de uitzending van Lunch Lekker met Daniel Dekker op NPO Radio 5. Kijk voor meer recepten van Sandra op onze receptenpagina.
(Bron en foto: Sandra Ysbrandy)