Naar cookieinstellingen
Kokos

Koken met kokos is als vakantie in eigen keuken

Hoewel Emina Zorlak altijd van producten van dichtbij en van eenvoudige alledaagse ingrediënten iets bijzonders probeert te maken, is er wel één vrucht van heel ver waar zij niet omheen kan. “Omdat het zo veelzijdig is in smaak en gebruik is dat ik er tja… bijna respect voor heb. De kokos. En omdat het zomer is en ik dan snak naar exotische ervaringen, bied ik de kokos vandaag een podium en ik weet zeker dat u na het lezen hiervan net zoveel respect zult hebben voor deze vrucht.”

 Heilige vrucht

In veel culturen wordt de kokospalm als heilig gezien en worden huizen dan ook niet hoger dan deze boom gebouwd, want “wat god je geeft, moet je niet overtreffen”. De palm verschaft ze niet alleen voedsel, maar ook drank, schaduw, onderdak, kleding, hoeden, manden, touw, papier, olie, wijn, gedistilleerde drank, honing en suiker en zo ook een erfenis, want volwassen kokospalmen leveren wel 100 jaar kokosnoten. Ik ga het nu houden bij de kokosnoot zelf, want de vrucht alleen al is zo veelzijdig. Vroege Spaanse ontdekkingsreizigers noemden het kokos, wat betekent ‘gezicht van de aap’, omdat de drie inkepingen en de harige noot er verdacht veel op leken.

Kokoswater

Als u deze apenkop openbreekt, dan ziet u 2 dingen: kokoswater en het witte vruchtvlees. Het kokoswater moet u niet verwarren met kokosmelk! Kokoswater is eigenlijk door de unieke vezels van de noot zelf gefilterd regenwater vol met mineralen en vitaminen. U  kunt dit zelf ontdekken als u een hele noot koopt of u koopt het kant-en-klaar in een kartonnen verpakking, maar let er dan wel op dat het puur is en zonder toegevoegde suikers. Waanzinnige dorstlesser!

Geraspte kokos

Kokosrasp is het vruchtvlees van de rijpe kokosnoot (zo’n harige bruine, niet zo’n jonge witte) en deze wordt eerst geraspt of geschaafd en in de zon of oven langzaam gedroogd. Het vruchtvlees kunt u kopen als rasp, vlokken, snippers, maar ook als meel. Dit heeft geen structuur, maar u kunt het wel in baksels gebruiken. Het is echter niet als bloem, dus u kunt het niet 1 op 1 vervangen. Als u kokosrasp lang genoeg maalt, dan scheidt zich daar een olie uit. Dit wordt kokosolie genoemd, maar eigenlijk is het onder de 25 graden een harde massa, dus geen olie. Maar in landen van herkomst is het vaak warmer, waardoor het daar het hele jaar door vloeibaar en dus olie is.

Kokosolie is in tegenstelling tot wat u zou verwachten geurloos en smaakloos. De laatste jaren is deze olie steeds populairder geworden om in te bakken, maar over de gezondheidsvoordelen verschillen wetenschappers nogal van mening. Zelf gebruik ik deze olie vooral voor cosmetische doeleinden: ik gebruik het als crème, lippenbalsem, haarmasker en soms smeer ik mijn hele lichaam ermee in. Zelf gebruik ik vaak kokosrasp in bonbons of als ik kokosmakronen maak, dus vooral voor zoetigheden.

Kokosmelk/kokosroom

Het geraspte, witte vruchtvlees wordt gemengd met water en vervolgens gekneed. Daarna wordt het mengsel in een kaasdoek uitgeknepen. Eerst ontstaat er zo kokosroom, maar wanneer dit proces herhaald wordt, ontstaat er bij de 2e persing kokosmelk. Bij het kopen van een blik kokosmelk zit er vaak zowel kokosmelk als room in. Deze gebruik ik vaak in curry of soep; het maakt het heerlijk romig, zoetig en exotisch van smaak. Vandaag een curry met kokosmelk en broccoli, want broccoli is zo’n alledaags zomers ingrediënt, dat eigenlijk heel stiekem een enorme superfood is vol antioxidanten, die een grote rol spelen bij onze weerstand en vertraging van veroudering.

Ingrediënten snelle, zelfgemaakte, zomerse curry (2 personen):

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 duimgrootte gember
  • 1 rode peper
  • scheutje zonnebloemolie
  • 1,5 eetlepels garam masala
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 400 milliliter kokosmelk
  • 250 milliliter water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 broccoli
  • 2 zoete aardappels

Bereidingswijze:

Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook. Schil en rasp de gember. Snijd de rode peper in dunne ringen.

Verwarm een scheutje olie in een hoge koekenpan en fruit de ui, knoflook, gember en peper circa 3 minuten. Voeg de garam masala toe en bak circa 1 minuut. Voeg de tomatenpuree toe en bak circa 1 minuut. Voeg de kokoksmelke en water toe en verkruimel het bouillonblokje boven de pan.

Snijd de roosjes van de broccoli en halveer ze. Schil de stronk en snijd in blokjes. Voeg de broccoliroosjes en stronkblokjes toe. Schil de zoete aardappels en snijd in blokjes. Voeg toe en kook het geheel circa 15 minuten. Serveer de curry met rijst of naan.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.