Naar cookieinstellingen
champignons

Koken met champignons: tips voor het schoonmaken en bakken

Champignons zijn een geliefd ingrediënt in de keuken. Hoe u ze bereidt is wel bepalend, want moet u ze nou wel of niet wassen en hoe voorkomt u dat ze tijdens het bakken alle olie opnemen?

Wel of niet wassen?

U kent waarschijnlijk wel de regel dat champignons niet met water gewassen mogen worden. Dit omdat ze dan water opnemen en daardoor minder lekker van smaak worden. Deze overtuiging wordt echter lang niet door iedereen gedeeld. Waaronder Thomas Joseph, een medewerker van kookgoeroe Martha Stewart. Joseph stelt dat champignons van zichzelf al uit heel veel water bestaan en een verwaarloosbaar deel opnemen als u ze wast. Doe dit wel vlak voor verdere bereiding en dep ze goed droog met keukenpapier, is zijn tip.

Wilt u toch liever geen water gebruiken en zijn de champignons niet zo vies, dan kunt u ze ook voorzichtig schoon wrijven met een stukje (vochtig) keukenpapier of met een speciaal borsteltje. Erg vuile delen kunt u eventueel met een mes verwijderen.

Welke delen zijn bruikbaar?

Snijd het uiterste puntje van de steeltjes, want dit gedeelte kan hard zijn en niet lekker smaken. De rest van de champignon kunt u in zijn geheel gebruiken. Wilt u liever het hele steeltje verwijderen, dan lukt dit eenvoudig door die voorzichtig heen en weer te bewegen en dan uit de champignon te breken. Dit is ook handig als u ze wilt vullen.

Bakken

Om erg vette champignons te voorkomen kunt u ze het beste in een kleine hoeveelheid olie of boter bakken. Laat de pan eerst goed heet worden en bak de champignons vervolgens op hoog vuur. Hierdoor loopt er minder water uit de champignons. Doe de pan ook niet te vol, want in een volle pan worden ze eerder gestoofd dan gebakken (tenzij u ze juist wel wilt stoven natuurlijk). In 6 tot 12 minuten zijn ze goed gaar. Voeg pas achteraf zout toe.

Bewaren

Champignons blijven het best bewaard in de koelkast, hier kunt u ze best een poosje laten staan. Ook als ze van wit naar bruin verkleuren betekent dit niet direct dat u ze niet meer in een gerecht kunt verwerken. In een eerder artikel gaan we er dieper op in hoe u champignons het best kunt bewaren en hoe u ziet of ze nog eetbaar zijn.

Soorten champignons

Naast de witte champignons, die we in dit artikel behandelen, zijn er nog andere champignonsoorten. Maar eerst nog even dit over witte champignons, ook wel Parijse champignons genoemd: des te groter die zijn, des te meer smaak ze hebben. Minichampignons zijn subtiel van smaak en daardoor dan weer erg geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld salades of een milde roomsaus. De bruine variant van de champignon wordt kastanjechampignon genoemd. Ze zijn wat meer uitgesproken en nootachtig van smaak. Doordat ze minder vocht bevatten slinken ze minder tijdens de bereiding, wat ze bijzonder geschikt maakt om mee te bakken of roerbakken. Dan is er nog de portobello. Dit is ook een kastanjechampignon, maar dan eentje die veel later geplukt is en die dus de tijd gekregen heeft om groter uit te groeien. Die lenen zich erg goed om te vullen.

Rauw eten?

Champignons bevatten de stof aratine, wat in grote hoeveelheden giftig is en volgens het Voedingscentrum zelfs mogelijk kankerverwekkend. Het kan geen kwaad om een paar rauwe champignons te eten, maar u kunt er dus beter niet teveel eten. Dit geldt ook voor andere rauwe paddenstoelensoorten. Het gehalte aratine daalt wanneer u de champignons verhit, of door de paddenstoelen in de koelkast te bewaren.

Voedingswaarde

Champignons bevatten weinig calorieën en passen daardoor goed in een gezond eetpatroon. Ze bevatten vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels. Ze kunnen niet als vleesvervanger gebruikt worden, aangezien een vleesvervanger eiwit, voldoende ijzer en voldoende vitamine B1 en/of vitamine B12 moet bevatten. Champignons bevatten 10 keer minder eiwit dan vlees en maar weinig ijzer. In paddenstoelen zit daarnaast geen vitamine B12, dat komt alleen voor in dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren.

Lees ook: deze groenten rauw eten? Beter van niet. En iets lekkers maken met champignons? Op onze receptenpagina staan heel veel lekkere recepten.

(Bron: Voedingscentrum, Culy, Nu.nl, AD, AH.nl,, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.