Koffie en thee drinken in coronatijd: we missen onze gezamenlijke momenten
Publicatiedatum: 30 oktober 2020
Voor de 2e keer heeft branchevereniging Koffie & Thee Nederland onderzoek gedaan naar het koffie- en theegedrag van Nederlanders. Uit het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek van 2020 blijkt dat met een kop koffie of thee bijkletsen met familie of vrienden behoorlijk wordt gemist in coronatijd.
Vaste rituelen
Koffie en thee maken deel uit van onze dagelijkse rituelen en geven ritme aan de dag. Na kraanwater zijn het de meest gedronken dranken in Nederland. Zwarte koffie en zwarte thee blijven de meest gedronken soorten onder Nederlanders. 79 procent drinkt minstens 1 keer per week koffie en 66 procent geniet dagelijks van een ‘bakkie’. 73 procent drinkt minstens 1 keer in de week thee en 44 procent dagelijks. Gemiddeld drinken we 4 koppen koffie per dag en bijna 3 koppen thee.
Invloed coronamaatregelen op koffie- en theegedrag
In het algemeen hebben de coronamaatregelen weinig impact gehad op het koffie- en theegedrag van Nederlanders, maar dit jaar zijn wel minder verschillende variaties koffie gedronken dan bij de vorige meting in 2018. Een derde van de Nederlanders zegt dat zij minder koffie buiten de deur haalt dan voorheen. De maandenlange horecasluiting, de sluiting van scholen en universiteiten en het vele thuiswerken kan een mogelijke verklaring voor deze verandering zijn. Koffiedrinkers van 35 jaar en ouder geven wel aan tijdens de coronamaatregelen 7 procent vaker koffie en ook 7 procent vaker thee te zijn gaan drinken. Jongeren van 16-34 jaar met 16 procent vaker koffie en 21 procent thee nog wat meer.
Samen koffie en thee drinken gemist
2 op de 3 Nederlanders geeft aan het de afgelopen periode gemist te hebben om met een kop koffie of thee bij te praten met familie of vrienden. Vrouwen missen het meer dan mannen (27 tegen 14 procent) en een kwart van de ouderen (55-plus) mist het drinken van thee/koffie met vrienden of familie ‘heel erg’. De testpersonen hebben aangegeven het koffie of thee drinken met vrienden en familie met 65 procent meer te missen dan met collega’s of studiegenoten: 38 procent.
Online samen drinken geen échte vervanging
Een deel van de Nederlanders is als vervanging van het gezamenlijke moment online samen koffie of thee gaan drinken. Toch vindt de helft van de Nederlanders dit toch niet hetzelfde. Vrouwen en jongeren zijn enthousiaster over online koffie drinken dan mannen en ouderen.
Duurzaamheid steeds belangrijker
Bij het kiezen van een bepaald merk is duurzaamheid daar steeds belangrijker in. 2 op de 5 koffie- en theekopers let daarop. Voor koffie staat daarbij eerlijke productie bovenaan. Ook bij de aankoop van thee is dit een belangrijk aspect. De kopers van koffie en thee letten verder op de oorsprong, de hoeveelheid afval die de verpakking met zich meebrengt en of de verpakking duurzaam is. 7 op de 10 koffie- en theedrinkers gooit zelden tot nooit koffie of thee weg. En als dit gebeurt dan gaat het vaak maar om een bodempje.
Lees ook: De keuze is reuze: heel veel koffiesoorten op een rij.
Onderzoek toont aan: koffie vergroot de kans op een langer leven.
Feiten en fabels over koffie en thee.
Deze koffiesoorten drinken we normaal het liefst in het café.
Witte, zwarte of groene thee? Dit zijn de verschillen.
Is theedrinken goed voor de gezondheid?
(Bron: ANP, Koffie & Thee Nederland)