Knolselderijpuree met gebakken kabeljauw en romige prei
De kabeljauw is culinair gezien een veelzijdige vis. Werkelijk alles van de vis kan worden gebruikt. De tongetjes zijn een echte lekkernij. De kop is gedroogd rijk aan proteïne. De viseieren worden vermalen tot een pasta/spread en de ingewanden worden verwerkt tot meststof. Van de lever wordt levertraan gewonnen. Maar de kabeljauw is vooral lekker om te eten. Mounir maakt er knolselderijpuree bij en serveert de kabeljauw gebakken met romige prei.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 0,25 knolselderij
- 400 gram kruimige aardappelen
- olijfolie
- 1 ui
- 1 prei
- 3 eetlepels bloem
- 2 kabeljauwfilets
- 200 millilter slagroom
- 2 theelepels mosterd
- peper, zout
- klontje boter
Bereidingswijze:
Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Schil en snijd de aardappelen en knolselderij en kook in circa 15 minuten gaar.
Verwarm een scheutje olie in een pan. Pel en snipper de ui en fruit circa 2 minuten. Halveer de prei in de lengte, was onder de kraan en snijd in dunne reepjes. Voeg de prei toe en bak circa 5 minuten op laag vuur. Voeg een eetlepel bloem toe en laat circa 1 minuut garen. Voeg de slagroom toe en breng aan de kook. Voeg de mosterd toe en breng op smaak met peper en zout.
Verwarm een scheutje olie in een pan. Doe twee eetlepels bloem op een bord. Bestrooi de kabeljauw met peper en zout en wentel door de bloem. Schud het overtollige bloem van de kabeljauw en bak deze in circa 6 minuten om en om goudbruin en gaar. Voeg aan het einde een klontje boter toe.
Giet de aardappelen en knolselderij af en stoom droog. Voeg een klontje boter toe en stamp tot puree.
Verdeel de knolselderijpuree over borden. Schep hier de romige prei over en leg er een gebakken kabeljauw op.
Eet smakelijk!