Naar cookieinstellingen
geroosterde knoflook

Knoflook te scherp? Op deze manier worden de teentjes zacht en romig

Knoflook is een geliefde smaakmaker, maar niet iedereen kan de scherpe smaak ervan even goed waarderen. Door de teentjes op een bepaalde manier te garen, wordt de smaak behouden, maar is er geen sprake van een scherpe nasmaak. Dat garen kunt u op 2 manieren doen: roosteren of konfijten.

Knoflook roosteren

Door knoflook te poffen, krijgt u een heerlijk, zacht resultaat. Dat kan zowel in de oven als in de magnetron. Om de knoflook in de oven te roosteren hoeft u alleen even het topje van de bol te snijden. Zo worden de teentjes zichtbaar. Giet er wat olie overheen en verpak de bol in aluminiumfolie. Pof de bol vervolgens ongeveer een uur op 160 graden celsius. Nu kunt u de zacht geworden knoflook als het goed is zo uit de bol knijpen. Ideaal om te verwerken in onder andere sauzen, boter of soepen.

Om de knoflook in de magnetron te poffen snijdt u ook de bovenkant van de bol en giet u er wat olie in. Zet de bol in een schaaltje dat magnetronbestendig is en voeg er een klein beetje water aan toe. Ongeveer 1,5 eetlepel. Of gebruik in de plaats van water witte wijn, dat geeft nog meer smaak. Dek het schaaltje af met een deksel of bord en zet de magnetron 3 minuten op half vermogen aan. Controleer dan hoe zacht de teentjes inmiddels zijn en herhaal het verhitten zo nodig steeds voor 3 minuten, tot u het gewenste resultaat behaald heeft. Knijp de teentjes er vervolgens eenvoudig uit.

Heeft u de teentjes niet allemaal meteen nodig, dan kunt u ze ook goed in de vriezer bewaren.

Knoflook konfijten

Konfijten is het garen van voedingsmiddelen op lage temperatuur in (dierlijk) vet of suiker. Naast vlees en fruit is deze methode ook zeer geschikt voor knoflook. Het resultaat is een heerlijk mild smeersel, dat u bijvoorbeeld op een broodje kunt gebruiken, maar natuurlijk ook in gerechten naar keuze. U moet de teentjes hiervoor uit de bol halen en ze pellen. Laat ze vervolgens langzaam op een laag vuur garen in olie. Dat kan zowel in de oven gebeuren als in een pan. Voeg voldoende olie toe, tot de tenen er helemaal onder staan en laat ze op heel laag vuur zo’n 35 á 45 minuten garen. De olie zelf kunt u erna ook hergebruiken, want die krijgt een heerlijke knoflooksmaak.

olie
Lees ook: Olie met een smaakje: zo maakt u het thuis

Het enige nadeel van konfijten is dat verse knoflook de bacterie Clostridium Botulinium kan bevatten. Van deze bacterie is bekend dat die goed in olie gedijt. Daardoor is er een (gelukkig klein) risico op botulisme. Wilt u zeker weten dat eventuele bacteriën gedood worden, dan kunt u beter kiezen voor het roosteren van de knoflook.

Dit artikel is eerder gepubliceerd en is door de redactie aangepast op 12 januari 2025.

(Bron: 24 Kitchen, Culy, Favorflav, KookFans, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.