Kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes.

Kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes maken voor de jaarwisseling

Wie in het noordoosten van Nederland woont kent ze zeker: kniepertjes. Dunne wafeltjes die met de jaarwisseling vaak worden gegeten. Al dan niet opgerold met slagroom erin, dan worden ze ook wel nieuwjaarsrolletjes genoemd. Dit wilt u weten over kniepertjes!

Zijn het kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes?

Voor wie ze niet kent: kniepertjes lijken een beetje op de koek van een oebliehoorntje, maar dan plat. Kniepertjes heeft vele namen in verschillende dialecten: knieperties, iezerkoekies, kniepkoukies of knieperkes. Maar met allemaal wordt hetzelfde genoemd: het platte, dunne, zoete wafeltje. De opgerolde versie worden in de volksmond ook kniepertjes genoemd, maar eigenlijk zijn dit nieuwjaarsrolletjes. Ze worden dan traditioneel gevuld met slagroom.

Hoe worden kniepertjes gemaakt?

Van oudsher worden kniepertjes gemaakt met een speciaal ijzer dat op het gasfornuis wordt gelegd. Maar tegenwoordig zijn er ook speciale wafelijzers waarmee de platte koekjes gebakken worden. Bijna elke familie in noordoost Nederland heeft wel z’n eigen recept hiervoor. Tussen kerst en oud en nieuw worden ze volop gebakken. Want maar één kniepertje eten dat lukt niet…

Zo maakt u ze zelf

Robèrt van Beckhoven heeft zijn recept voor kniepertjes gedeeld met ons. In dit recept gebruikt hij een beetje anijs, maar dat hoeft u niet te gebruiken als u daar niet van houdt. Met dit recept kunt u ze oprollen tot nieuwjaarsrolletjes. U kunt er ook voor kiezen om ze als een ijshoorntje op te rollen, dan kan de slagroom er niet aan de onderkant uitlopen.

Het recept

Wilt u ze liever als platte koekjes eten? Dan is het handig om het recept iets anders te maken. Om ze op te rollen, moet het beslag wat dunner zijn. Voor de platte koekjes mag het beslag dikker zijn. Hoe u die maakt, kunt u lezen bij Heel Holland Bakt.

Kniepertjes bewaren

De meeste mensen die kniepertjes bakken, maken er een heleboel tegelijk. Dat komt namelijk omdat de koekjes lange tijd goed blijven. Bewaar ze in een afgesloten trommel, dan blijven ze minstens 2 weken knapperig. Spuit er pas slagroom in wanneer u ze gaat eten. Anders worden de koekjes slap. Het is ook mogelijk om balletjes van het deeg in te vriezen en ze later vers af te bakken.

(Bron: Heel Holland Bakt, archief, Culy, Laura’s Bakery. Foto: Bak mee met MAX)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Jeichien Ottens says:

    Het ijzer is één meter lang met verzieringen waardoor de kniepertje mooi efbeelding geeft aan de kniepertje. Het zijn twee platte rondingen met twee stangen gescharniert net achter de kniepertjes form. Deze werd in een Turfkachel gestoken met het bak mengsel tussen de ijzeren platen met een hoop gesis werd het kniepertje gegaart daarbij werd het kniepertjes ijzer dicht geknepen na een paar minuten werd de ijzer uit de kachel gehaald daarop werd de ijzer geopend met een mes werd het knipertje los gepeuterd met een beetje reuzel werd de ijzer ingevet waardoor als het kniepertje gaar was en van de ijzer kon vallen boven de tafel daar werd het opgerold met de blote handen! als de meeste hitte verdwenen was. Als kind ging je erbij staan in de hoop dat een kniepertje brak, dat was smullen! Die goede oude tijd komt niet meer.

    N8W8 says:

    Wat een mooie aanvulling van de geschiedenis van het kniepertje Jeichien Ottens!!!
    Dank je wel en een fijne jaarwisseling allemaal!

    roeliedr says:

    Misschien leuk om te weten, de knieperties zijn plat, rond en open als een open boek van het afgelopen jaar. De nej jaors rollegies zijn opgerold als een boek dat nog dicht zit en nog moet worden gelezen. Dat is de uitleg die mijn oma uit Drenthe er aan gaf.