Naar cookieinstellingen
Kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes.

Kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes maken voor de jaarwisseling

Wie in het noordoosten van Nederland woont kent ze zeker: kniepertjes. Dunne wafeltjes die met de jaarwisseling vaak worden gegeten. Al dan niet opgerold met slagroom erin, dan worden ze ook wel nieuwjaarsrolletjes genoemd. Dit wilt u weten over kniepertjes!

Zijn het kniepertjes of nieuwjaarsrolletjes?

Voor wie ze niet kent: kniepertjes lijken een beetje op de koek van een oebliehoorntje, maar dan plat. Kniepertjes heeft vele namen in verschillende dialecten: knieperties, iezerkoekies, kniepkoukies of knieperkes. Maar met allemaal wordt hetzelfde genoemd: het platte, dunne, zoete wafeltje. De opgerolde versie worden in de volksmond ook kniepertjes genoemd, maar eigenlijk zijn dit nieuwjaarsrolletjes. Ze worden dan traditioneel gevuld met slagroom.

Hoe worden kniepertjes gemaakt?

Van oudsher worden kniepertjes gemaakt met een speciaal ijzer dat op het gasfornuis wordt gelegd. Maar tegenwoordig zijn er ook speciale wafelijzers waarmee de platte koekjes gebakken worden. Bijna elke familie in noordoost Nederland heeft wel z’n eigen recept hiervoor. Tussen kerst en oud en nieuw worden ze volop gebakken. Want maar één kniepertje eten dat lukt niet…

Zo maakt u ze zelf

Robèrt van Beckhoven heeft zijn recept voor kniepertjes gedeeld met ons. In dit recept gebruikt hij een beetje anijs, maar dat hoeft u niet te gebruiken als u daar niet van houdt. Met dit recept kunt u ze oprollen tot nieuwjaarsrolletjes. U kunt er ook voor kiezen om ze als een ijshoorntje op te rollen, dan kan de slagroom er niet aan de onderkant uitlopen.

Het recept

Wilt u ze liever als platte koekjes eten? Dan is het handig om het recept iets anders te maken. Om ze op te rollen, moet het beslag wat dunner zijn. Voor de platte koekjes mag het beslag dikker zijn. Hoe u die maakt, kunt u lezen bij Heel Holland Bakt.

Kniepertjes bewaren

De meeste mensen die kniepertjes bakken, maken er een heleboel tegelijk. Dat komt namelijk omdat de koekjes lange tijd goed blijven. Bewaar ze in een afgesloten trommel, dan blijven ze minstens 2 weken knapperig. Spuit er pas slagroom in wanneer u ze gaat eten. Anders worden de koekjes slap. Het is ook mogelijk om balletjes van het deeg in te vriezen en ze later vers af te bakken.

(Bron: Heel Holland Bakt, archief, Culy, Laura’s Bakery. Foto: Bak mee met MAX)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Jeichien Ottens says:

    Het ijzer is één meter lang met verzieringen waardoor de kniepertje mooi efbeelding geeft aan de kniepertje. Het zijn twee platte rondingen met twee stangen gescharniert net achter de kniepertjes form. Deze werd in een Turfkachel gestoken met het bak mengsel tussen de ijzeren platen met een hoop gesis werd het kniepertje gegaart daarbij werd het kniepertjes ijzer dicht geknepen na een paar minuten werd de ijzer uit de kachel gehaald daarop werd de ijzer geopend met een mes werd het knipertje los gepeuterd met een beetje reuzel werd de ijzer ingevet waardoor als het kniepertje gaar was en van de ijzer kon vallen boven de tafel daar werd het opgerold met de blote handen! als de meeste hitte verdwenen was. Als kind ging je erbij staan in de hoop dat een kniepertje brak, dat was smullen! Die goede oude tijd komt niet meer.

    N8W8 says:

    Wat een mooie aanvulling van de geschiedenis van het kniepertje Jeichien Ottens!!!
    Dank je wel en een fijne jaarwisseling allemaal!

    roeliedr says:

    Misschien leuk om te weten, de knieperties zijn plat, rond en open als een open boek van het afgelopen jaar. De nej jaors rollegies zijn opgerold als een boek dat nog dicht zit en nog moet worden gelezen. Dat is de uitleg die mijn oma uit Drenthe er aan gaf.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.