Naar cookieinstellingen
Vanille, knaagdier eren

Knaagdier als fabriekje van natuurlijk aroma

Dit jaar is het op woensdag 7 april 2021 Internationale Dag van de Bever. Een dag waarop we deze knaagdieren onder andere kunnen eren vanwege hun belangrijke bijdrage aan het ecosysteem. Maar wat heeft de bever te maken met eten? Emina Zorlak legt het uit. 

Bevergeil

Bevers hebben een klier tussen de anus en de geslachtsorganen dat het zogenaamde bevergeil produceert. Bevers zelf gebruiken dit om hun territorium mee af te bakenen en om hun vacht mee in te vetten, maar vanwege het aroma dat erbij vrijkomt gebruiken mensen het onder andere voor parfum en als goedkope vervanger van… vanille! Het zit echt lang niet in alle goedkope producten, maar er is een kans dat als er “natuurlijke smaakstoffen” of “natuurlijk aroma” op het etiket staat, dat de bever als fabriekje van dit aroma is gebruikt. Omdat bevers in Nederland beschermd zijn, wordt er vooral bevergeil van bevers uit Canada gebruikt.

Vanille is duur

Waarom producenten liever bevergeil gebruiken dan het delicate specerij vanille heeft te maken met de prijs: een vanillepeul van ongeveer 3 gram kost 4 euro. Het wordt dan ook niet voor niets het zwarte goud genoemd. Dat de vanille zo kostbaar is komt onder andere doordat de bloemen van de vanille-orchidee met de hand worden bestoven en bevrucht en dit is maar een van de vele zeer arbeidsintensieve handelingen die ondernomen worden voordat wij er culinair van kunnen genieten. Maar de prijs is het af en toe dubbel en dwars waard!

Daarom een hartig (jawel!) recept met echte vanille, zodat we de bevers met rust kunnen laten op hun feestdag.

Bloemkoolrijst met vanilleboter en gebakken schol met broodkruim

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 sneetje oud brood
  • olijfolie
  • 1 kleine bloemkool
  • 40 gram boter (+extra klontje)
  • 1 vanillestokje
  • peper, zout
  • 2 scholletjes
  • 2 eetlepels bloem

Bereidingswijze:

Mix in een hakmolen het brood tot kruim. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak het broodkruim circa 3 minuten.

Hak met een koksmes de bloemkool grof. Verwarm een scheutje olie in een koekenbak en bak de bloemkool circa 5 minuten op hoog vuur. Smelt de boter. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en voeg toe aan de boter.

Verwarm een scheutje olie in een koekenpan. Bestrooi de scholletjes met peper en zout en wentel in de bloem. Bak de scholletjes in circa 4 minuten om en om goudbruin en gaar. Voeg een klontje boter toe en lepel het nog over de scholletjes. Verdeel de grofgehakte bloemkool over borden en lepel er wat vanilleboter over. Leg er een schol op en bestrooi met het broodkruim.

TIP: gooi de kostbare vanillepeul zeker niet weg; ook daarin zit ontzettend veel van het kostbare aroma. Ik deel 2 manieren om de peul maximaal te benutten, zodat je er zolang mogelijk van kan genieten.

  1. Doe de peul -en alle toekomstige overgebleven peulen- in je suikerpot. Zo heb je zelfgemaakte vanillesuiker.
  2. Doe de peul -en alle toekomstige overgebleven peulen-  in een klein flesje met wodka en laat het circa 1 tot 2 maanden staan. Zo heb je zelfgemaakte vanille-essence. Dit kun je voor veel bakrecepten gebruiken.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.