Kleine taartjes met koffieroom en vanille-chocolademousse van Anne.

Kleine taartjes met koffieroom en vanille-chocolademousse van Anne

Anne behaalt de finale van Heel Holland Bakt seizoen 12. Ze grijpt helaas naast de winst, die eer gaat naar Elise. Omdat ze de finale bereikt is, is ze te gast in Tijd voor MAX om te vertellen over haar periode in de tent én ze gaat natuurlijk iets lekkers bakken. Kleine taartjes met koffieroom en vanille-chocolademousse!

Wilt u meer weten over hoe Anne Heel Holland Bakt heeft ervaren? Dat kunt u hier lezen.

Ingrediënten

Tartelette deeg voor de taartjes

  • 300 gram bloem
  • 90 gram poedersuiker
  • 0,25 theelepel zout
  • 3-4 theelepels speculaaskruiden
  • 200 gram koude boter
  • Rasp van 1 citroen
  • 1 ei
  • 4 eetlepels water (optioneel)

Vanille-chocolademousse

  • 0,5 vanillestokje
  • 265 gram slagroom
  • 2,5 gram gelatine
  • 140 gram witte en pure chocolade

Koffieroom

  • 220 gram slagroom
  • 65 gram suiker
  • 5 gram oploskoffie
  • 10 gram koffielikeur
  • 55 gram eidooiers
  • 3 gram gelatineblaadjes

Chocolade flikken

  • 400 gram pure chocolade
  • 100 gram cranberries

Anne samen met haar vriendin en de kleine taartjes.

Bereiding tartelette deeg voor de taartjes

Zeef de bloem, poedersuiker en zout in de kom van je foodprocessor. Voeg nu de boter en rasp van de citroen toe en draai een paar keer, er moeten grove kruimels ontstaan. Voeg het ei toe en draai nog een keer door. Haal dit uit de kom en bebloem je werkbank, kneed het deeg met de hand tot een gelijkmatige consistentie. Laat dit nu 1 uur rusten in de koelkast.

Spray een muffinpan in met boter en strooi er wat bloem overheen (tegen het plakken). Rol vervolgens het deeg uit en steek met een ronde steker rondjes uit. Vorm deze in de muffinpan, druk het goed tegen de randen aan en prik gaatjes met een vork. Bak het blind af, dus doe wat bakpapier met bonen erin en bak af in 25 tot 30 minuten.

Haal het bakpapier eruit en bak nog even 3 minuten zonder bonen en papier. Haal ze eruit en laat afkoelen totdat u ze gaat vullen met de koffieroom.

Vanille chocolademousse maken

Week de gelatine in een ruime kom water. Doe het vanillestokje met het slagroom in een steelpan en verwarm deze, het mag niet koken. Voeg vervolgens de gelatine blaadjes toe. Schenk de room over een deel witte chocolade en een deel pure chocolade, zodat er 2 kleuren mousse ontstaat. Zet dit weg in de koelkast, zodat het kan opstijven.

Koffieroom maken

Breng de slagroom met de suiker en oploskoffie aan de kook in een steelpan. Roer in een andere kom de eidooiers met de koffielikeur los. Giet de hete room bij de eidooiers en roer dit goed door. Gooi het terug in de pan en verwarm tot ongeveer 85 graden. Roer de gelatine blaadjes erdoor. Laat afkoelen en zet koel tot gebruik.

Maak de chocolade flikken

Verwarm 2/3 deel van de chocolade au-bain-marie. Hak 1/3 fijn in kleine stukjes en houd nog even achter. Voeg vervolgens deel voor deel de kleine stukjes bij het gesmolten deel en blijf goed roeren. De chocolade komt nu op de juiste temperatuur. Doe de chocolade in een spuitzak en spuit mooie, ronde flikken. Decoreer met cranberry.

Zet de taartjes in elkaar

Vul de bodems met de koffieroom. Doe de vanille chocolademousse in een spuitzak en spuit toefjes op de room. Gebruik eventueel nog wat sinaasappelrasp ter decoratie op de toefjes. Zet de chocolade flik op het taartje.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

Donderdag 19 december is finalist Kim te gast in Tijd voor MAX op NPO 1 om 17.10 uur.

(Bron en foto: Anne)

Geef een reactie