Naar cookieinstellingen
Bitterballen

Klassieke kalfsbitterballen

Zelf bitterballen maken is best een klus, maar dat proeft u er zeker vanaf. Maak de ragout een van van tevoren. Dan zijn de bitterballen de dag erna makkelijker de draaien.

Ingrediënten:

Voor de zelf getrokken bouillon:

  • 400 gram kalfsvlees
  • 1200 gram water
  • 1 grote ui
  • 1 prei
  • 1 winterpeen
  • 4 takje selderij
  • 4 laurierblaadje
  • 8 peperkorrels
  • 4 stukjes foelie
  • zout naar smaak

Voor de vulling:

  • 100 gram kalfsvlees, gegaard in bouillon (zie hierboven)
  • 30 gram boter
  • 1 eetlepel mosterd
  • 35 gram patentbloem
  • 250 gram kalfsbouillon (zie bouillon)
  • 1 eidooier
  • 20 gram slagroom
  • peterselie, fijngehakt
  • 4 gram gelatine, geweekt
  • zout en peper
  • optioneel: worcestersaus naar smaak
  • optioneel: nootmuskaat naar smaak
  • paneermeel
  • eiwit
  • extra bloem

Bereidingswijze:

Van de bouillon:

Spoel het vlees af. Doe het water en het vlees in een pan en breng aan de kook. Schuim af met een schuimspaan zodra het water aan de kook komt. Snijd de groente in stukjes en voeg toe. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat alles op heel zacht vuur – beneden het kookpunt – garen. Zet daarna het vuur uit en laat alles afkoelen in de bouillon. Schenk de afgekoelde bouillon door een zeef; de groente en kruiden mogen weg.

Van de bitterballen:

Snijd het kalfsvlees in gelijkmatige vierkante blokjes. Zet apart.

Laat de boter in een pannetje smelten en uitbruisen; let op dat hij niet bruin kleurt. Haal de pan van het vuur, zeef de bloem en voeg al roerende toe. Zet de pan terug op laag vuur en verhit de boter en de bloem gedurende een paar minuutjes terwijl je goed blijft roeren. Het is klaar als er een lichte vetfilm achterblijft op de bodem van de pan.

Haal de pan van het vuur en roer circa 200 gram van de – afgekoelde! – bouillon door de roux. Verwarm de massa al roerende op het vuur en voeg, afhankelijk van de dikte, nog wat meer bouillon toe. Laat de ragout al roerende doorkoken tot hij goed gaar is. Haal de pan van het vuur. Voeg de mosterd en peterselie toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel andere smaakmakers toe als nootmuskaat en worcestersaus.

Roer de eidooier door de slagroom en voeg een scheutje van deze ‘liaison’ door de ragout voor extra binding en een volle smaak. Voeg de gelatine toe, maar knijp deze niet helemaal uit. Voeg tenslotte het gesneden vlees toe en roer goed door. Stort de ragout in een bak en doe er een deksel op. Laat afkoelen en een paar uur opstijven in de koelkast (liefst een nacht).
Verhit de olie op 180 graden.

Doe wat bloem in een bord, doe wat paneermeel in een ander bord en wat losgeklopt eiwit in een 3e bord.

Vorm met een ijsknijper mooi gelijkmatige, gladde bolletjes van de ragout; liefst zonder scheuren of openingen, want anders kunnen de bitterballen gaan lekken tijdens het frituren. Rol de bolletjes door de bloem. Haal ze daarna door eiwit, laat even goed uitlekken en rol daarna door het paneermeel, zonder nog veel aan de vorm te veranderen. Herhaal nogmaals het rollen door het eiwit en het paneermeel. Frituur de bitterballen in porties in circa 4 minuten mooi goudbruin.

Geef een reactie

Reactie

    Dushi says:

    Ik heb deze bitterballen vandaag gemaakt, heb mij precies aan het recept gehouden maar Robért haalde ruim 20 bitterballen eruit ik maar 10.
    Ze waren wel goed gelukt maar ik snap niet waarom ik zo weinig had. Wat mij wel opviel is dat Robért veel meer hoeveelheden had als in de omschrijving staat geschreven. bv. 30 gram boter dat was bij mij een klein klontje, bij Robért was de klont boter veel groter, dus heb ik iets gemist? Als ik ze nog een keer ga maken verdubbel ik de hoeveelheid, dan haal ik er wel 20 uit.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.